Дипломати та експерти щодо РФ відмовили Байдена від пресконференції з Путіним – ЗМІ

Дипломати та експерти щодо РФ відмовили Байдена від пресконференції з Путіним – ЗМІ

Укрінформ
Президент США Джо Байден перед самітом з президентом РФ Володимиром Путіним зібрав групу експертів з питань Росії, включно з колишніми чиновниками адміністрації експрезидента Дональда Трампа, які рекомендували відмовитися від спільної пресконференції у Женеві.

Про це повідомляє Axios з посиланням на джерела, передає Укрінформ.

"Група закликала Байдена не проводити спільну пресконференцію з Путіним і не давати йому можливість спробувати відсунути на другий план приватні переговори новими публічними пропозиціями", - йдеться у публікації.

Як пише видання, ці консультації демонструють, наскільки Байден прагне бути добре підготовленим, "спираючись на досвід офіційних осіб, які не з чуток знайомі з тактикою і вивертами колишнього полковника КДБ".

Після свого першого офіційного саміту з Путіним в Гельсінкі в 2018 році тодішній президент Дональд Трамп поставив під сумнів оцінку свого власного розвідувального співтовариства щодо втручання Росії у вибори 2016 року.

Читайте також: Путін припускає, що США можуть відповісти на російські кібератаки тим самим

Зазначається, що з Байденом зустрілися близько 12 людей, зокрема два колишні посли США в РФ при президенті Бараку Обамі - Майкл Макфол і Джон Теффт.

Також серед групи доповідачів Байдена була Фіона Хілл, колишня співробітниця Ради національної безпеки, яка одного разу сказала, що вона подумувала про те, щоб симулювати потребу у невідкладній медичній допомозі, щоб перервати ту пресконференцію з Путіним.

Серед інших учасників була Роуз Готтемюллер, експерт з контролю над озброєннями в Стенфордському університеті, яка обіймала посаду заступника генерального секретаря НАТО при Обамі, та Ерік Грін, кадровий офіцер дипломатичної служби, який є старшим директором Ради нацбезпеки по Росії.

Попри те, що група представляла низку поглядів на те, як поводитися з Путіним, в ході обговорення не було явних розбіжностей щодо цього підходу, пише видання.

Читайте також: Байден вважає чесною свою відповідь про те, що Путін – убивця

Як повідомляв Укрінформ, раніше стало відомо, що президенти США та РФ не проводитимуть спільну пресконференцію за результатами їхнього саміту в Женеві 16 червня. Замість цього очікується, що Байден після зустрічі з Путіним проведе особисту пресконференцію.

Байден заявив у неділю, що вирішив не проводити спільну пресконференцію з Путіним, оскільки не хоче, щоб замість результатів зустрічі обговорювалися подробиці публічного виступу лідерів.

Раніше міністерство закордонних справ Швейцарії підтвердило, що зустріч президентів США та РФ Джо Байдена та Володимира Путіна відбудеться на віллі Ла Гранж поблизу Женевського озера 16 червня.

Фото: Andrew Harnik / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-