Лукашенко посилив покарання за протести в Білорусі

Лукашенко посилив покарання за протести в Білорусі

Укрінформ
Олександр Лукашенко підписав закон «Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності», який зокрема посилює відповідальність за порушення порядку проведення масових заходів у Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє БЕЛТА

Таким чином, у КК Білорусі включили ряд нових статей і нових складів злочинів, які наберуть чинності через три місяці.

Документом передбачена відповідальність за екстремізм (участь в екстремістському формуванні та сприяння екстремістській діяльності, проходження навчання такої діяльності), за неодноразове порушення порядку проведення масових заходів (при цьому відповідальність наступатиме за наявності дворазової адміністративної преюдиції).

Читайте також: У Білорусі затримали музиканта за пісню про диктатора Лукашенка

Запроваджується відповідальність за поширення власником інтернет-ресурсу забороненої інформації, вчинене протягом року після притягнення до адміністративної відповідальності, а також за незаконний збір і поширення персональних даних, недотримання вимог щодо їх захисту.

З'явилася відповідальність за незаконні збори або отримання відомостей, що становлять державні секрети, з метою їх поширення (за відсутності ознак зради державі або шпигунства).

Читайте також: У Білорусі на кордоні з Литвою затримали двох учасників протестів проти режиму Лукашенка

Водночас посилена відповідальність за вбивство співробітника міліції (аналогічна відповідальність запроваджена за вбивство військовослужбовця), опір особам, які охороняють громадський порядок, насильство чи загрозу його застосування стосовно таких осіб, а також суддів і народних засідателів, публічну образу представника влади у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків або його близьких, організацію дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь у них, публічні заклики до проведення незаконних масових заходів, умисне блокування транспортних комунікацій, що призвело до заподіяння шкоди у значному розмірі (40 і більше базових величин).

Істотно посилюється відповідальність за ухилення від сплати податків. Максимальний термін позбавлення волі за таке діяння, що призвело до заподіяння шкоди у великому розмірі, збільшується з 3 до 7 років, а в особливо великому розмірі - з 7 до 12 років.

Читайте також: Захоплення літака Ryanair і затримання Протасевича – Рада засудила дії режиму Лукашенка

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії і масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана з боку ЄС, США, України та більшості демократичних країн світу.

Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-