Лукашенко дозволив силовикам застосовувати бойову техніку та зброю на протестах

Лукашенко дозволив силовикам застосовувати бойову техніку та зброю на протестах

Укрінформ
Олександр Лукашенко підписав закон "Про зміну законів з питань гарантування національної безпеки Республіки Білорусь", який дозволяє силовикам застосовувати під час припинення масових заворушень бойову і спеціальну техніку.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на БЕЛТА.

Документ, який раніше було прийнято Палатою представників і схвалено Радою Республіки, зареєстровано в Національному реєстрі правових актів, що свідчить про його підписання Лукашенком.

Зазначається, що документ вносить зміни до законів, що регулюють діяльність органів внутрішніх справ і ряду інших правоохоронних органів і воєнізованих організацій. У них визначається, що діяльність органів внутрішніх справ є гласною тою мірою, яка це не суперечить вимогам кримінально-процесуального законодавства, законодавства, що визначає порядок адміністративного процесу, законодавства про оперативно-розшукову діяльність.

Читайте також: У Білорусі військовому дали 18 років тюрми за «злив» даних каналу Nexta, що висвітлював протести

Також конкретизуються підстави для проведення особистого огляду громадян, огляду речей при них, транспортних засобів. Наприклад, стає можливим проведення такого огляду під час затримання.

Новим законом уточнюються умови і межі застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової та спеціальної техніки. Передбачається, що співробітники правоохоронних органів не несуть відповідальності за шкоду, заподіяну в результаті їх застосування, якщо таке застосування здійснювалося відповідно до вимог законодавчих актів, що регулюють діяльність цих органів. Крім того, органи внутрішніх справ наділяються правом застосовувати бойову і спеціальну техніку під час припинення масових заворушень.

Читайте також: У Білорусі на шість років посадили барабанщика, який грав на протестах

Співробітникам органів внутрішніх справ надається право забороняти громадянам здійснення відеозапису, кіно-та фотозйомки для проведення процесуальних дій, забезпечення громадського порядку, особистої та громадської безпеки; вести звуко- і відеозапис навколишнього оточення, в тому числі громадян, під час виконання службових обов'язків.

Основні положення закону набирають чинності через місяць після його офіційного опублікування.

Як повідомлялося, в Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

Читайте також: У Білорусі двоє затриманих журналістів оголосили голодування

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії і масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-