Дуда: Двері до НАТО мають залишатися відчинені

Дуда: Двері до НАТО мають залишатися відчинені

Укрінформ
Двері у НАТО для країн, які в майбутньому забажають вступити до Північноатлантичного альянсу, мають залишатися відчинені.

Про це під час спільної пресконференції з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом після саміту “Бухарестської дев’ятки” (B9) заявив у понеділок у Бухаресті президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

“Ще кількадесят років тому за залізною завісою ми із заздрістю дивилися на вільний світ, а сьогодні ми кажемо: двері до Північноатлантичного альянсу мають залишатися відчинені, не можна їх зачиняти. Ті, хто в майбутньому хотітимуть бути в НАТО, повинні бути переконані, що прагнучи до цього і реалізуючи вимоги Альянсу, можна буде до нього приєднатися”,- заявив Дуда.

Читайте також: Для України двері в НАТО залишаються відчинені – Держдеп

За його словами, у цьому контексті члени B9 “говорять одним голосом”.

Він зауважив, що учасники “Бухарестської дев’ятки” під час саміту обговорювали питання безпеки регіону, звертаючи увагу на ситуацію в Україні, останні події біля її кордонів, окупацію Криму і частин Луганської та Донецької областей.

Дуда наголосив, що зважаючи на виклики НАТО має бути “живим організмом, зміцнювати свої оборонні та логістичні можливості”.

Читайте також: В ОП не виключають, що НАТО перегляне рішення про формат саміту і запросить Україну

Водночас участь президента США Джо Байдена у саміті B9 Дуда назвав “очевидним знаком серйозного зацікавлення з боку США цією частиною Європи та безпекою регіону”.

Президент Польщі зазначив, що під час свого виступу на саміті Байден наголошував на важливості 5-ї статті Вашингтонського договору про колективну оборону, а також фізичної присутності військ США на сході Європи.

Як відомо, президент США Джо Байден і генсекретар НАТО Єнс Столтенберг взяли участь у саміті “Бухарестської дев’ятки” на рівні глав держав, який відбувся в гібридному режимі у понеділок у Бухаресті. Гібридний характер саміту “Бухарестської дев’ятки” передбачав, що президенти Румунії та Польщі, як співорганізатори заходу були в Бухаресті особисто, а решта лідерів приєдналися до саміту в онлайн-режимі.

Читайте також: Зеленський розраховує, що на саміті НАТО почнуть обговорення перспективи ПДЧ для України

"Бухарестську дев’ятку" було утворено в 2015 році за ініціативою Румунії та Польщі. До її складу входять Польща, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-