Польща на хвилину порушила авіапростір Білорусі і пояснила, що ненавмисно

Польща на хвилину порушила авіапростір Білорусі і пояснила, що ненавмисно

Укрінформ
Міністерство оборони Білорусі звинуватило Польщу у порушенні бойовим гелікоптером Мі-24 повітряного простору країни.

В оперативному командуванні ЗС Польщі визнали, що це порушення було “випадковим”, передає кореспондент Укрінформу.

Як повідомили у міноборони РБ, 29 квітня в 02:02 в районі населеного пункту Козловичі (Брестська область) засоби радіолокаційної розвідки і ППО виявили повторне упродовж місяця порушення кордону країни з боку Польщі. Як зазначається, гелікоптер-порушник Мі-24 на хвилину залетів на територію країни і повернувся на польську територію в районі населеного пункту Требунь.

Читайте також: Лукашенко: У разі «нападу на Білорусь» - війська РФ будуть в тилу країни

У зв'язку з цим до міноборони Білорусі було викликано аташе з питань оборони при посольстві РП в Білорусі, якому висловлено протест і заявлено про необхідність проведення розслідування за даним фактом і поінформування Мінська про його результати. Польському військовому дипломату також вказано на відсутність до цього часу результатів розслідування подібного інциденту, який мав місце 12 квітня.

Оперативне командування ЗС Польщі повідомило у Твітері, що напередодні під час виконання стандартного патрулювання у рамках дій Повітряних сил Польщі “сталося порушення у повітряному просторі державного кордону з Білоруссю”.

“Інцидент не мав навмисного характеру, випадок мав випадковий і короткостроковий характер”,- йдеться в заяві польського командування.

Читайте також: «Замах» на Лукашенка: Варшава спростовує закиди ФСБ

Як інформувалося, 13 квітня на схожі закиди Мінська міноборони Польщі повідомляло, що військові повітряні судна країни 12 квітня ввечері не виконували польотів поблизу державного кордону між Польщею і Білоруссю.

Відносини між Варшавою і Мінськом останнім часом різко погіршилися. У березні Білорусь оголосила персонами non grata трьох польських дипломатів, Польща відповіла дзеркальними кроками. Крім того, останнім часом білоруська влада затримала й арештувала багатьох діячів польської національної меншини, а також журналістів телеканалу "Белсат" з центральним офісом у Варшаві.

Варшава не визнає результатів президентських виборів у Білорусі, що відбулися в серпні минулого року.

Як повідомлялося, у Білорусі з серпня 2020 року тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії і масово арештовує їх.

Легітимності режиму Лукашенка не визнали ЄС, США, Україна та більшість демократичних країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-