Конституційна криза в Молдові: прихильники Санду вимагають розпустити парламент

Конституційна криза в Молдові: прихильники Санду вимагають розпустити парламент

Відео
Укрінформ
У молдовській столиці близько 500 прихильників партії «Дія і солідарність», яку раніше очолювала чинна президентка Мая Санду, на акції протесту перед Конституційним судом країни вимагають не допустити підриву конституційного ладу країни.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

Як повідомляється, присутні на протесті понад 500 осіб «прийшли захистити КС і Конституцію від свавілля» і хочуть не допустити призначеного парламентом нового суддю КС Бориса Лупашку, щоби він увійшов до будівлі суду.

Наголошується, що в протесті беруть участь мешканці не тільки Кишинева, а й інших молдавських міст і сіл. Планується, що акції протесту триватимуть щонайменше три дні.

Як повідомлялося, 23 квітня після засідання Вищої ради безпеки президент Молдови Мая Санду затребувала від прокуратури розслідувати можливу спробу узурпації влади парламентом.

Раніше у той же день законодавчий орган Молдови ухвалив постанову про узурпацію влади конституційним судом «на користь політичних інтересів президента». Парламент також проголосував за скасування указу про призначення за своєю квотою суддею Домініки Маноле, яка обіймала посаду голови КС.

Читайте також: Конституційна криза в Молдові: Україна підтримала дії президентки Санду

Конституційний суд Молдови раніше підтримав Маю Санду в питанні розпуску парламенту на тій підставі, що він не може сформувати уряд. Рішення КС оскарженню не підлягає.

Читайте також: Атака на конституційний лад: ЄС обурений діями парламенту Молдови

Санду прагне розпустити парламент вже кілька місяців, тоді як експрезидент Ігор Додон і його спільники намагаються перешкодити їй у цьому.

Фото: newsmaker.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-