ЄС назвав ситуацію в Південно-Китайському морі загрозою миру і стабільності в регіоні

ЄС назвав ситуацію в Південно-Китайському морі загрозою миру і стабільності в регіоні

Укрінформ
Зростаюча напруга в Південно-Китайському морі, включаючи присутність великої кількості китайських суден поблизу рифу Вітсан (Whitsun Reef), ставить під загрозу мир і стабільність у цьому регіоні.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, яка оприлюднена в суботу на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«ЄС виступає за безпеку, свободу та відкритість морських шляхів постачання в Індо-Тихоокеанському регіоні, відповідно до міжнародного законодавства, зокрема, - Конвенції ООН з морського права (UNCLOS), в інтересах всіх сторін. ЄС підтверджує рішучу незгоду з будь-якими одноосібними діями, які можуть підірвати регіональну стабільність та міжнародний правопорядок. Ми закликаємо всі сторони вирішити суперечки мирними засобами… відповідно до UNCLOS, включаючи механізми врегулювання суперечок», - йдеться у заяві речника ЄС.

Представник ЄС нагадав про арбітражну ухвалу з цього приводу в рамках UNCLOS, яка була зроблена 12 липня 2016 року.

Читайте також: Австралія відкидає претензії Китаю на “історичні права” у Південному морі

Як вже повідомлялося, 220 китайських кораблів пришвартувалися біля рифу Вітсан, який Філіппіни вважають своєю суверенною територією. Філіппінські військові здійснили повітряне та морське патрулювання у Південно-Китайському морі для перевірки інформації про місцезнаходження китайських суден, результати якого, за повідомленням уряду, будуть основою «для прийняття відповідних дій, що не обмежуватимуться оголошенням дипломатичного протесту».

Читайте також: Штати запровадили нові санкції проти Китаю – Помпео

Своєю чергою, представники МЗС Китаю заявили, що китайські судна довгий час здійснювали риболовлю біля рифу, і зараз деякі з них переховуються у цьому районі через погодні умови.

12 липня 2016 року арбітражний трибунал в Гаазі визнав, що претензії Китаю на історичні права на використання ресурсів у цьому регіоні є несумісними з визначенням прав та морських зон за Конвенцією ООН з морського права. За рішенням трибуналу, що за умовами Конвенції води Південно-Китайського моря за межами територіальних вод, за міжнародним законодавством, належать до відкритого моря, яке має бути відкритим для навігації та риболовства для будь-якої держави

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-