Чехія оголосила Росії дедлайн для повернення своїх дипломатів

Чехія оголосила Росії дедлайн для повернення своїх дипломатів

Укрінформ
Офіційна Прага дала Москві час до полудня 22 квітня повернути всіх висланих чеських дипломатів - в іншому разі кількість російських дипломатів у Чехії буде приведена у відповідність до чисельності чеських дипаломатів у РФ.

Про таке рішення повідомив на брифінгу новопризначений міністр закордонних справ ЧР Якуб Кулганек після зустрічі з послом РФ у Чехії Олександром Змеєвським, передає кореспондент Укрінформу.

«Я поінформував посла про таке: РФ має час до завтра до 12.00. щоби дозволила повернення всіх висланих дипломатів до посольства в Москві. Якщо наші дипломати не матимуть можливості повернутися до Москви, завтра від півдня я прийму рішення щодо зниження кількості працівників у посольстві РФ у Празі так, щоби вона відповідала нинішньому стану ситуації в чеському посольстві в Москві», - заявив Кулганек.

Читайте також: Видворення дипломатів: Чехія не виключає подальших кроків щодо РФ

Він поінформував, що з цим рішенням згодні президент і голова чеського уряду.

Глава МЗС ЧР зазначив, що з огляду на чисельність відповідних посольств, видворення 18 російських офіцерів спецслужб нічим не грозить нормальному функціонуванню російського диппредставництва в Празі. Натомість реакція російської сторони - вислати 20 чеських дипломатів, у тому числі заступника посла - фактично паралізувала роботу посольства Чехії.

Російському послу було виголошено протест.

Кулганек нагадав, що Чехія реагувала на нові дані контррозвідки щодо причетності ГРУ до вибухів на складах зброї в 2014 році на сході країни як суверенна держава.

Міністр закордонних справ ЧР назвав відносини з Росією, які значно погіршилися, найбільшим тягарем у зовнішньої політиці Чехії.

Як повідомлялося, Кулганек був призначений міністром закордонних справ Чехії лише сьогодні. Він очолив чеську дипломатичну службу в той момент, коли відносини між Чеською Республікою та Росією загострилися до найвищого, за оцінками деяких експертів, з 1968 року рівня. Причиною стало викриття чеською контррозвідкою участі агентів ГРУ у вибухах у Врбетицях, під час яких загинули 2 людини і було завдано великої матеріальної шкоди.

У посольстві ЧР у Москві залишилося 5 дипломатів і 19 технічних працівників. Тоді як у російському посольстві до висилки дипломатів було понад 130 працівників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-