ПАРЄ закликає до нових санкцій та судів проти режиму в Білорусі

ПАРЄ закликає до нових санкцій та судів проти режиму в Білорусі

Резолюція
Укрінформ
У Парламентській асамблеї Ради Європи закликають країни-члени запроваджувати санкції проти представників владного режиму у Білорусі та національні «списки Магнітського».

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це йдеться в ухваленій 21 квітня резолюції ПАРЄ про порушення прав людини у Білорусі та необхідності міжнародного розслідування цього.

«Асамблея закликає країни-члени Ради Європи застосувати у своїх судах принцип «універсальної юрисдикції» за фактами тортур, а також запровадити цільові санкції за своїми «списками Магнітського» проти осіб, які вчинили серйозні порушення прав людини», - йдеться у резолюції відносно представників владного режиму у Білорусі.

Серед країн, які надають захист жертвам репресій у Білорусі та підтримують білоруське громадянське суспільство, у ПАРЄ відзначають Україну, країни Балтії, Польщу.

Читайте також: «Замах» на Лукашенка: Варшава спростовує закиди ФСБ

У документі пояснюється, що застосовування принципу «універсальної юрисдикції» має бути направлене проти представників владного режиму у Білорусі, які причетні до репресій та порушень прав людини. Цей принцип полягає у тому, що національні суди можуть здійснювати кримінальне переслідування осіб, причетних до серйозних порушень прав людини, навіть якщо ці порушники є іноземцями та скоювали злочини за кордоном.

У ПАРЄ вкотре закликали владний режим у Білорусі негайно звільнити усіх політичних в'язнів, припинити порушення прав людини, включаючи застосування тортур. Як також додається у резолюції, доки ця вимога не буде виконана, уряди країн-членів повинні припинити політичне та економічне співробітництво з білоруським режимом.

Окрім цього, Асамблея закликала режим у Білорусі провести нові демократичні вибори президента у 2021 році.

Читайте також: У Білорусі вже понад 350 політв'язнів

Як повідомляв Укрінформ, 19-22 квітня у Страсбурзі проходить весняна сесія ПАРЄ.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії та масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенко не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-