Підривом складу в Чехії керував генерал, пов’язаний із Кремлем – Bellingcat

Підривом складу в Чехії керував генерал, пов’язаний із Кремлем – Bellingcat

Фото
Укрінформ
Операцією з підриву складу боєприпасів у Чехії у 2014 році безпосередньо керував генерал російської військової розвідки (ГРУ) Андрій Авер'янов, який має прямий зв'язок із Кремлем. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у матеріалі міжнародної групи розслідувачів Bellingcat.

"Висновки Bellingcat у цьому розслідуванні вибуху чеського складу боєприпасів у 2014 році підтверджують заяви чеської влади, які пов'язують військову частину ГРУ №29155 з вибухами 2014 року. Вони також демонструють картину набагато складнішої операції, ніж вважалося раніше, яка потребувала залучення не лише щонайменше шести офіцерів ГРУ під прикриттям, але й, як випливає, необхідною була і безпосередня участь командира частини №29155 генерала Авер'янова", - йдеться у розслідуванні.

Читайте також: Болгарський торговець зброєю Гебрев заперечує зв’язки з вибухом у Чехії 2014 року

Як зазначає Bellingcat, старші командири російських спецслужб такого рангу не їздять за кордон регулярно через існуючі ризики. Участь же Авер'янова в операції з підриву складу в Чехії засвідчує її важливість для політичного керівництва РФ.

Читайте також: ЗМІ розкрили деталі втечі «Петрова» і «Боширова» після підриву складу у Чехії

"Авер'янов є не просто старшим командиром у російській військовій розвідці, який – на основі проаналізованих нами телефонних даних – підпорядковується безпосередньо директору ГРУ. Він також безпосередньо спілкується з Кремлем, у тому числі – як свідчать телефонні дзвінки Авер'янова – з кабінетом міністра закордонних справ Лаврова, з яким він неодноразово спілкувався до і після отруєння Скрипалів", - йдеться у розслідуванні.

Як повідомляв Укрінформ, розслідування, проведене Bellingcat спільно з The Insider, Der Spiegel та Respekt.cz, продемонструвало, що в операції з підриву складів із військовою амуніцією наприкінці 2014 року на сході Чехії у Врбетицях були задіяні щонайменше 6 офіцерів ГРУ. Серед них – Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, які у 2018 році здійснили спробу вбивства колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля у британському Солсбері.

Фото з сайту Bellingcat

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-