Кількість антитіл після щеплення Pfizer та AstraZeneca приблизно однакова

Кількість антитіл після щеплення Pfizer та AstraZeneca приблизно однакова

Дослідження
Укрінформ
Нове дослідження серед людей старше 80 років показало, що кількість антитіл до коронавірусу в організмі після щеплення вакцинами компаній Pfizer та AstraZeneca приблизно однакова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Після отримання однієї дози вакцин Pfizer або AstraZeneca люди старше 80 років мали подібну та "дуже обнадійливу" концентрацію антитіл, зазначається в дослідженні.

Скупчення антитіл у крові пацієнта сигналізує про те, що організм може розпізнати певну інфекцію та готовий боротися з нею.

Дослідження відбулося у Бірмінгемі, у ньому взяли участь 165 людей 80-99 років, це перший випадок на сьогодні, де було порівняно реакції антитіл до двох вакцин, що наразі застосовуються у Великій Британії.

Усі учасники дослідження жили окремо, їх кров тестували через п’ять-шість тижнів після отримання першої дози вакцини, щоб визначити, як реагували захисні сили їхніх організмів.

Читайте також: МОЗ очікує 22 квітня поставку вакцин AstraZeneca від COVAX

У підсумку дослідники виявили специфічні до білка коронавірусу антитіла, наявні у 93% людей після отримання вакцини Pfizer та у 87% людей після введення вакцини AstraZeneca.

Іншу частину імунної відповіді організму - виявлену у Т-клітинах, спостерігали у меншої кількості людей після введення обох вакцин, але вона була втричі сильнішою після щеплення засобом від AstraZeneca, ніж Pfizer.

Вчені кажуть, що поки не зрозуміло, що означають реакції Т-клітин для захисту від хвороби COVID-19 у довготерміновій перспективі. Вважається, що Т-клітини можуть допомогти захистити організм від важкого перебігу хвороби або від різних штамів коронавірусу.

Читайте також: Імунолог оцінив шанси появи паспортів вакцинації у першій половині року

Як повідомлялося, Україна почала вакцинувати населення від коронавірусу 24 лютого ц.р. 23 лютого прибула партія з 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 Covishield, розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca.

25 березня до України прибула перша партія (215 тис. доз) вакцини китайської компанії Sinovac Biotech, використовувати її почали 13 квітня.

16 квітня до України в рамках COVAX доставлено першу партію (117 тис. доз) вакцини проти коронавірусу розробки Pfizer-BioNTech.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-