Чехія може відмовитися від закупівлі російської вакцини Sputnik V

Чехія може відмовитися від закупівлі російської вакцини Sputnik V

Укрінформ
Чехія на тлі дипломатичного скандалу з Росією та взаємного видворення дипломатів, вочевидь, відмовилась від планів закуповувати російську вакцину від коронавірусу Sputnik V.

Це випливає зі слів віцепрем’єра, глави МВС і в.о. міністра закордонних справ Чехії Яна Гамачка, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Наш єдиний шлях - зосередитись на вакцинах, які надходять через EMA (Європейське агентство з лікарських засобів – ред.) та схвалені», - сказав політик на брифінгу у вівторок.

Читайте також: Російський Sputnik V не допоможе прискорити вакцинацію - Макрон

Колишній міністр охорони здоров’я, нинішній радник президента Чехії Роман Примула заявив телеканалу CNN Prima News, що планів використання Sputnik V у Чеській Республіці наразі немає.

Як повідомлялося, минулого тижня віцепрем’єр Чехії Ян Гамачек планував поїздку до Москви, щоб домовлятися про закупівлю вакцини Sputnik V. Прем’єр Андрій Бабіш говорив, що Росія готова поставити 300 тисяч доз відразу і по 150 тисяч щомісяця. На закупівлі російського препарату наполягав президент республіки Мілош Земан.

Однак закупівлю вакцини різко критикували депутати та опозиція, називаючи її зброєю в гібридній війні Росії.

Читайте також: Президентка Словаччини вимагає оприлюднити скандальний контракт на російський Sputnik V

Водночас увечері в суботу, 17 квітня, Бабіш з Гамачеком оголосили, що Чехія висилає з країни 18 російських офіцерів спецслужб, які працюють під дипломатичним прикриттям. А також поінформували, що візит до Москви не відбудеться.

Прем’єр Бабіш зазначив, що в ситуації, коли спецслужби країни довели, що офіцери російських спецслужб були причетні до вибухів на складах амуніції, що призвело до загибелі 2 людей та величезних матеріальних втрат, Чехія «як суверенна держава мала реагувати».

Москва у відповідь вислала 20 співробітників посольства Чехії в РФ, серед яких 16 дипломатів, у тому числі заступник посла.

Читайте також: Більшість українців підтримують відмову від російської вакцини Sputnik V

Чеська поліція у зв’язку із вибухами на складах боєприпасів у Врбетицях в 2014 році розшукує двох чоловіків з російськими паспортами, яких також підозрюють в отруєнні подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії речовиною «Новичок» у Великій Британії у 2018 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-