Болгарський торговець зброєю Гебрев заперечує зв’язки з вибухом у Чехії 2014 року

Болгарський торговець зброєю Гебрев заперечує зв’язки з вибухом у Чехії 2014 року

Укрінформ
Болгарський продавець та виробник зброї Еміліан Гебрев офіційно заперечив будь-який зв'язок з вибухами на військових складах у Чехії в 2014 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv із посиланням на офіційну заяву компанії EMKO, зроблену від імені Гебрева.

Так, згідно з цією заявою, бізнесмен ніколи не експортував в Україну боєприпаси, що походять з Чехії, і не планував таких угод.

"EMКO підтверджує свою готовність співпрацювати зі слідчими органами Чеської Республіки та інших союзних країн для встановлення істини у цій справі. EMKO готова співпрацювати зі слідчими органами Болгарії, якщо вони проявлять інтерес", - йдеться у повідомленні.

Компанія Гебрева також зазначила, що зроблені досі припущення про вибухи в Чехії в 2014 році містять "низку суперечностей і навіть взаємосуперечливих заяв".

Більш того, компанія Гебрева стверджує, що до вибуху та отруєння "Новічком" у Великій Британії в 2018 році причетна російська розвідка.

Як повідомлялося, вибухи на складах боєприпасів у Врбетицях сталися 16 жовтня та 3 грудня 2014 року (унаслідок першого загинули двоє людей). Відновлення пошкоджених об'єктів завершилося тільки в жовтні минулого року. Завдані збитки оцінюються в сотні мільйонів крон.

Читайте також: ЗМІ розкрили деталі втечі «Петрова» і «Боширова» після підриву складу у Чехії

У зв'язку з обґрунтованою підозрою в причетності до вибухів поліція Чехії заявила про розшук двох співробітників російського ГРУ, яких також підозрюють в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів у Великій Британії 2018 року.

За даними чеських правоохоронців, чоловіки використовували російські паспорти на імена Олександра Петрова і Руслана Боширова, а згодом - паспорт громадянина Молдови на ім'я Миколи Попа і Таджикистану - на ім'я Руслана Табарова.

Читайте також: Віцепрем'єр Чехії: Боєприпаси зі складу мали вибухнути в Болгарії

Раніше розслідувачі з Bellingcat і The Insider довели, що Петров і Боширов - співробітники Головного розвідувального управління РФ, їхні справжні імена - Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга.

17 березня уряд Чехії ухвалив рішення вислати з країни 18 співробітників посольства РФ, яких вважають агентами спецслужб СЗР і ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-