ХДС визначився з кандидатом у канцлери Німеччини

ХДС визначився з кандидатом у канцлери Німеччини

Укрінформ
Консерватори Німеччини нарешті визначилися з єдиним кандидатом на посаду канцлера в разі перемоги блоку ХДС/ХСС на вересневих парламентських виборах.

Ним став глава ХДС, прем’єр-міністр землі Північний Рейн – Вастфалія Армін Лашет, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Його кандидатуру в ході таємного онлайн-голосування підтримав 31 член федерального правління ХДС, інформує DW.

У понеділок прем'єр-міністр Баварії, голова Християнсько-соціального союзу (ХСС) Маркус Зедер після засідання президії своєї партії відмовився бути присутнім на зустрічі керівництва ХДС у Берліні, але делегував йому право прийняти остаточно рішення. Він пообіцяв, що братиме участь у передвиборній кампанії ХДС/ХСС і підтримуватиме Арміна Лашета «без прихованої злоби».

У результаті Зедер набрав дев'ять голосів, шість учасників голосування утрималися.

Спочатку планувалося, що зі своїм кандидатом консерватори визначаться ще в січні, але процес затягнувся. Кілька днів тому в блоку «сестринських» партій сталася - вперше в історії - незвичайна ситуація: про канцлерські амбіції заявили відразу обидва лідери - Лашет і Зедер.

Читайте також: У Німеччині вже двоє політиків від консерваторів готові змагатися за пост канцлера

Традиційно «к-кандидатом» від блоку виступає голова ХДС як старшої партії, але наразі баварський прем’єр є популярнішим ніж Лашет. Згідно з опитуваннями, кандидатуру Зедера підтримували 63% респондентів, тоді як Лашета – 29%.

Нагадаємо, Ангела Меркель, яка керує ФРН з 2005 року, відмовилася балотуватися ще у 2018 році та склала з себе обов’язки голови партії ХДС.

Вибори до Бундестагу відбудуться 26 вересня. Згідно з останнім опитування Politbarometer, якби вони пройшли зараз, блок ХДС/ХСС отримав би 31%, Зелені - 21%, СДПН - 14%, Правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» - 11%, Вільна демократична партія 9%, Ліві - 7%. За таких показників жодна з партій не здатна сформувати уряд більшості.

Фото: Bernd von Jutrczenka / DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-