Вислання з Москви 20 дипломатів паралізує посольство - віцепрем’єр Чехії

Вислання з Москви 20 дипломатів паралізує посольство - віцепрем’єр Чехії

Укрінформ
Офіційна Прага була готова до симетричної відповіді Москви на вислання дипломатів з Чехії, проте реакція РФ виявилася більш жорсткою, ніж очікувалося.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр - міністр внутрішніх справ і в.о. глави МЗС Чехії Ян Гамачек на брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реакція була дуже сильною, сильнішою, ніж ми очікували», - сказав урядовець.

За його словами, вислання з Москви 20 працівників диппредставництва «паралізує чеське посольство».

Гамачек додав, що обговорить подальші кроки з главою уряду Андреєм Бабішем.

Подальші заходи можуть бути вжиті через те, що найвищим дипломатом, якого висилає Росія, є заступник посла. В.о. глави МЗС не виключив, що може йтися про довгострокове скорочення чисельності працівників російського посольства.

У посольстві РФ у Чехії працює 120 людей, з яких понад 40 є дипломатами, ще 20 людей працюють у генеральних консульствах у Брно та Карлових Варах. Водночас у посольстві Чехії в Росії близько 60 працівників. Після вислання у Москві залишиться 5 дипломатів - включно з послом.

Чеський уряд відправляє до Москви спеціальний літак, який має забрати 20 працівників посольства у Москві (16 дипломатів і 4 співробітників без дипломатичного статусу) і членів їхніх сімей. Вони мають залишити територію країни до кінця нинішньої доби.

До цього ж часу території Чехії мають залишити 18 російських дипломатів.

Водночас Гамачек підкреслив, що чеська сторона нічого протиправного не зробила. «Ми вислали всіх осіб, приналежність яких до двох російських спецслужб наші спецслужби можуть довести. Де-факто ми розбили обидві резидентури (СВР і ГРУ – ред)», - заявив він.

Читайте також: Голова Сенату Чехії заявляє про державний тероризм з боку РФ

Чеський урядовець також назвав «величезним успіхом чеських спецслужб» викриття агентів, які, найпевніше, мають стосунок до вибухів на складах зброї у 2014 році.

Гамачек запевнив, що частина матеріалів справи буде оприлюднена. «Російська сторона не повинна знати всього, що ми знаємо про операцію, можна очікувати, що Росія захищатиметься, і я не можу виключити, що з’являться документи, які спробують спростувати чеську версію», - додав він.

Як повідомлялося, 17 квітня Чехія оголосила про видворення 18 працівників посольства РФ у Празі. Наступної доби російське МЗС заявило про вислання у відповідь 20 працівників посольства Чехії в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-