Віцепрем'єр Чехії: Боєприпаси зі складу мали вибухнути в Болгарії

Віцепрем'єр Чехії: Боєприпаси зі складу мали вибухнути в Болгарії

Укрінформ
Вибух на складі боєприпасів у Чехії в жовтні 2014 року, в якому підозрюють агентів спецслужб РФ, мав статися трохи пізніше - у Болгарії.

Як передає Укрінформ із посиланням на DW, про це заявив міністр внутрішніх справ Чехії, перший віцепрем'єр Ян Гамачек.

Він розповів, що боєприпаси планувалося підірвати пізніше, після перевезення в Болгарію. Це пов'язано з тим, що, за версією слідства, в їх закупівлю брав участь болгарська торговець зброєю Еміліан Гебрев, який був отруєний у 2015 році, але вижив.

За даними ЗМІ, боєприпаси, які зберігалися на складі у Врбетицях, могли призначатися для поставок в Україну або Сирію. Зокрема, співрозмовник Чеського радіо зазначив, що "вибухнуло те, що він (Гебрев. - ред.) уже купив і почав вивозити".

Читайте також: На підірваних агентами РФ чеських складах могла бути зброя для України – ЗМІ

Як повідомлялося, вибухи на складах боєприпасів у Врбетицях сталися 16 жовтня та 3 грудня 2014 року (унаслідок першого загинули двоє людей). Відновлення пошкоджених об'єктів завершилося тільки в жовтні минулого року. Завдані збитки оцінюються в сотні мільйонів крон.

У зв'язку з обгрунтованою підозрою в причетності до вибухів поліція Чехії заявила про розшук двох співробітників російського ГРУ, яких також підозрюють в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів у Великій Британії 2018 року.

За даними чеських правоохоронців, чоловіки використовували російські паспорти на імена Олександра Петрова і Руслана Боширова, а згодом - паспорт Молдови на ім'я Миколи Попа і паспорт Таджикистану, виданий на ім'я Руслана Табарова.

Читайте також: Кулеба — про вибухи на складах у Чехії: Ми надто добре знаємо зловмисні методи РФ

Раніше Bellingcat і The Insider довели, що Петров і Боширов - співробітники Головного розвідувального управління РФ, їхні справжні імена - Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга.

17 березня уряд Чехії ухвалив рішення вислати з країни протягом 48 годин 18 співробітників посольства РФ, яких вважають агентами спецслужб СЗР і ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-