МН17: родичі жертв вимагають компенсації у бойовиків

МН17: родичі жертв вимагають компенсації у бойовиків

Укрінформ
Реконструкція збитого Боїнга та достовірність перехоплених розмов

У Нідерландах у судовому комплексі "Схіпхол", що біля Амстердама, відновилися слухання окружного суду Гааги у справі щодо збиття літака рейсу MH17. Протягом двох днів, 15 та 16 квітня, суд розглядає питання, пов’язані у тому числі з оглядом реконструкції уламків, звернення родичів загиблих щодо компенсацій. Бажання отримати компенсації висловили майже 300 рідних жертв трагедії. У свою чергу, адвокати одного з чотирьох обвинувачених, Олега Пулатова, вкотре вимагають оглянути всі уламки літака, йдеться про 18 контейнерів… А ще, після оприлюднення нідерландським журналістом перехоплених розмов бойовиків та обвинувачених у справі МН17, захист Пулатова хоче мати доступ до всіх записів.

Кримінальний судовий процес у справі MH17 щодо трьох росіян та українця стартував у Нідерландах 9 березня 2020 року. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі — громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР". Очікується, що слухання по суті почнуться влітку цього року.

КОМПЕНСАЦІЇ ТА АКВАРІУМ

Питання компенсацій дуже чутливе для родичів загиблих у катастрофі рейсу МН17. Вони назавжди втратили у небі над Донбасом своїх найрідніших. 17 липня 2014 року пасажирський літак був збитий російським “Буком”… 298 загиблих.

У серпні минулого року під час судового засідання Арлетт Шейнс, захисниця рідних, які втратили своїх близьких, заявила, що вимоги компенсації з боку родичів загиблих МН17 мають розглядатися за українським законодавством. Варто зазначити, родичі не отримали компенсацій за законом Нідерландів, бо вони можливі лише у тому випадку, якщо злочин було вчинено на території Нідерландів. Відомо, що вони отримали компенсації від Малайзійських авіаліній, умови яких, на підставі конфіденційних угод з компанією, не можуть розголошуватися. Під час судового засідання 15 квітня 2021 року представник родичів у суді заявила, що максимальна сума компенсації має становити 50 тисяч євро.

Арлетт Шейнс
Арлетт Шейнс

“Родичі подали заяви на суми від 40 до 50 тисяч євро. Максимальна сума компенсації становить 50 тисяч євро. Це важливий етап процесу. Йдеться про 290 потерпілих”, – розповіла захисник родичів Арлетт Шейнс. А ще зазначила, що, згідно з українським законодавством, потерпілі сторони можуть вимагати компенсацію моральної та матеріальної шкоди, але в рамках даного процесу було вирішено домагатися компенсацій тільки моральної шкоди. Родичів загиблих розділили на три категорії відповідно до ступеня споріднення з жертвами. Таким чином про найбільші суми йдеться при втраті чоловіка, дітей чи батьків. "Жодна компенсація не пропорційна їх втраті", – наголосила адвокатка.

За виступом свого представника у суді родичі загиблих спостерігають з другого поверху судової зали, яку через суцільне скло жартома прозвали акваріумом. Нідерландець Антон Котте у трагедії МН17 втратив старшого сина, невістку та шестирічного онука. Чоловік каже, що у таких залах розміщують емоційних родичів, щоб вони не зірвали засідання. Адже тут чути все, що відбувається внизу, а от твоїх емоцій обвинувачений не почує. Щоправда, в “акваріумі” родичі загиблих опинилися через коронавірус. Адже безпосередньо у судовій залі може перебувати близько 30 осіб. Я нарахувала 28. Це судді, нідерландські прокурори, адвокати, журналісти та охорона суду. А от жоден із чотирьох обвинувачених не з’явився.

Антон Котте
Антон Котте

УЛАМКИ ЛІТАКА ТА ПЕРЕХОПЛЕНІ РОЗМОВИ

Інтереси одного з чотирьох підозрюваних – підполковника-спецпризначенця ГРУ РФ Олега Пулатова, який висловив бажання долучитися до процесу, представляють адвокати нідерландської юридичної фірми Sjöcrona Van Stigt. Адвокати наполягали на огляді всіх уламків літака, а не лише представлених у реконструкції, а також висловили сумніви у доцільності такого огляду узагалі. “Необхідно вивчити всі уламки, щоб перевірити висновки нідерландських та бельгійських експертів, що були зроблені на основі реконструкції”, – наголосила під час свого виступу в суді нідерландська адвокатка Пулатова Сабіна тен Дуссхате.

Захист Пулатова також обурений оприлюдненими нідерландським журналістом записами телефонних розмов бойовиків і безпосередньо обвинувачених у справі МН17. “Має бути розслідування щодо того, хто, як та які саме записи передав журналістам”, – підкреслила вона. І зазначила, що публікація перехоплених розмов порушує права їхнього клієнта. “Виходить, що сторона обвинувачення не впоралася зі своїми обов'язками щодо захисту обвинувачених”, – сказала адвокат.

Сабіна тен Дуссхате та Баудевейн ван Ейк
Сабіна тен Дуссхате та Баудевейн ван Ейк

Адвокати Пулатова традиційно оспорювали достовірність записів та клопотали про проведення допиту як свідка керівника «українського центру», який відповідає за питання обробки таких розмов.

У свою чергу, сторона обвинувачення наголосила, що записи розмов бойовиків та обвинувачених нікому не надавалися. "ЗМІ повідомляє, що отримало доступ до тисяч записів розмов Дубинського. Деякі з цих записів долучені прокуратурою до справи. Вони не надавалися жодній третій стороні ані прокуратурою, ані поліцією", – зазначила сторона обвинувачення.

Нідерландський кореспондент Герт-Ян Деннекамп, який у програмі Nieuwsuur нідерландського NOS оприлюднив записи, зазначив у ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі, що має доступ до розмов Дубинського, які відбулися в липні та серпні 2014 року до та після збиття МН17.

Герт-Ян Деннекамп
Герт-Ян Деннекамп

“Ми навели кілька нових розмов, які пролили світло не лише на трагедію МН17, а й на кілька інших моментів, зокрема, бої за Слов’янськ та Маринівку. Наші дослідження тривають”, – зазначив він.

У день судового засідання, 15 квітня, було опубліковано ще один матеріал з телефонними розмовами Дубинського. 

РОЗГЛЯД КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ ТА ПОЗОВ У ЄСПЛ

Американський адвокат Джеррі Скіннер, який представляє інтереси родичів загиблих рейсу МН17 у ЄСПЛ, у коментарі кореспонденту Укрінформу зазначив, що розгляд кримінальної справи відбувається дуже повільно.

Джеррі Скіннер
Джеррі Скіннер

“Нідерландське кримінальне законодавство передбачає дуже суворі процедури, які вимагають часу для представлення всiх фактiв. Це, безумовно, правда. Це також дало змогу захисту, передусім, пану Пулатову, можливість затягувати процес, змусити до подальшого дослідження та розслідування стратегічних фактів та спричинити подальші затримки, не пов’язані з кримінальним процесом. Правда й те, що зараз ми спостерігаємо «підготовче провадження», і справжній розгляд справи по суті розпочнеться не раніше ніж, ймовірно, на початку наступного року. Я очікую, що справа проти окремих осіб триватиме навіть довше, ніж спочатку прогнозував нідерландський уряд. Банальний вислів, але правдивий: «Відкладене правосуддя – це відмова у правосудді!», – сказав він.

Він також висловив сподівання, що незабаром буде можливим почути висновки свідків, експертів та побачити беззаперечні докази, які підтверджують вину чотирьох обвинувачених, щодо яких проходить процес.

Що ж до ситуації в ЄСПЛ, протягом багатьох місяців основна тема та основні події були зосереджені на двох питаннях. Перше – долучення постраждалих держав до цивільного позову 5-річної давнини, що був поданий родичами загиблих.

“Адвокати сімей загиблих подали позови на початку 2016 року. Подання Канадою, Україною та Нідерландами до ЄСПЛ додало ваги та підтримки родичам загиблих. Подання Нідерландів до ЄСПЛ проти РФ є найбільш значущим”, – зазначив адвокат.

Нідерланди зважилися на рішучий крок і у липні 2020 року: за тиждень до шостої річниці трагедії МН17 подали позов проти Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) через збитий пасажирський літак.

Сім’ї, які втратили своїх рідних, сподіваються, що РФ відповість за загибель невинних людей. І після кожного засідання у судовому комплксі “Схіпхол” вони збираються зі своїми адвокатами і близько години обговорюють кожну деталь, яка може допомогти якнайшвидше притягнути всіх винних до відповідальності.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-