Мінфін США оприлюднив перелік нових санкцій проти Росії

Мінфін США оприлюднив перелік нових санкцій проти Росії

Укрінформ
Міністерство фінансів США деталізувало перелік нових санкцій проти фізичних та юридичних осіб РФ, причетних до зловмисної діяльності уряду та спецслужб Росії проти суверенітету й інтересів Сполучених Штатів.

Про це йдеться в серії офіційних повідомлень Офісу Контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США, оприлюднених у четвер, передає Укрінформ.

«Офіс контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) запровадив масштабні дії проти 16 організацій та 16 фізичних осіб, які намагалися вплинути на президентські вибори в США 2020 року за вказівкою керівництва російського уряду», - зазначається в одному з офіційних повідомлень Мінфіну.

Як уточнюється, численні російські чиновники, довірені особи та спецслужби РФ координували свої дії через цілу мережу з метою втручання у вибори в США. Одним із кураторів цієї мережі названий перший заступник апарату Адміністрації президента Росії Олексій Громов, який керував використанням російських ЗМІ в інтересах Кремля.

«Російські розвідувальні служби, а саме Федеральна служба безпеки (ФСБ), Головне управління розвідки (ГРУ) та Служба зовнішньої розвідки (СВР), відіграють важливу роль у поширенні російської дезінформації в інтернеті», - зазначається в повідомленні.

Читайте також: Євросоюз висловив солідарність із США у зв’язку з кібератакою Росії

Вказується, що ФСБ безпосередньо керує сайтом SouthFront, сфокусованим на військових ентузіастів, ветеранів та любителів теорії змов, а також NewsFront – оплотом дезінформації в Криму.

Російська СВР веде онлайн-видання «Фонд стратегічної культури» (ФСК), який також тісно пов’язаний з міністерством закордонних справ Росії. Видання ФСК контролюється безпосередньо управлінням СВР Росії, яке відповідає за активні заходи. Цей ресурс, зокрема, поширював брехню про кандидатів у президенти США на виборах 2020 року.

Головне розвідувальне управління керує так званим інформагентством InfoRos, яке використовує мережу веб-сайтів для поширення дезінформації та конспірологічних теорій.

До списку санкцій США також включені установи та їхні керівники, які здійснюють зловмисну активність з Європи й Африки, та входять до мережі так званого кухаря Путіна Євгена Пригожина:

  • Фонд захисту національних цінностей та його керівник Олександр Малькевич;
  • Асоціація вільних досліджень та міжнародного співробітництва (AFRIC), а також її представники Пьотр Бичков, Юлія Астаф’єва й Тарас Прібішин.
  • авіаційні компанії ТОВ Транс-Логістик, ТОВ «Юніджет» і ТОВ «Алкон», а також їхні керівники Артем Степанов, Марія Зуєва та Кіріл Щербаков.

Крім того, обмеження введені проти зареєстрованих у Пакистані компаній Second Eye Solution, Fresh Air Farm House, Like Wise та MK Softtech, а також шести посадовців, громадян цієї країни. Як зазначається, вони сприяли підробці документів, рахунків, банківських паперів для організацій та осіб, які вже перебували під санкціями США.

Мінфін запровадив додаткові обмеження проти Костянтина Килимника, відомого російсько-українського політичного консультанта й агента російської розвідки, пов’язаного, зокрема, з експрезидентом України Віктором Януковичем.

У іншому розпорядженні Мінфіну США йдеться про введення санкцій проти компаній та осіб, залучених до протиправної діяльності в окупованому Криму. Так, за будівництво Керченського мосту та залізниці через нього в порушення суверенітету України санкції введені проти компанії «Ленпромтранспроект», її керівника Леоніда Риженькіна, а також «Дирекції з будівництва залізниці Беркакіт-Томмот-Якутськ».

Через грубі порушення прав людини та переслідування місцевого населення в Криму до чорного списку Мінфіну США потрапило Сімферопольське СІЗО-1.

Крім того, за причетність до діяльності окупаційної влади в Криму до переліку санкцій включені чиновники:

  • так звана міністр майнових та земельних відносин Криму Лариса Кулініч;
  • так званий міністр внутрішніх справ Криму Павєл Каранда;
  • так званий начальник управління федеральної служби безпеки Криму Леонід Михайлюк;
  • так званий керівник головного управління слідчого комітету Криму Владімір Тєрентьєв.

У окремому розпорядженні Мінфіну США вказані шість технологічних компаній, причетних до кібератак на Сполучені Штати під керівництвом спецслужб Росії.

Читайте також: США й надалі твердо відповідатимуть на дії Росії – Блінкен

Серед них:

  • Військовий інноваційний технополіс ЕРА;
  • АТ «Пасіт»;
  • Федеральна державна автономна наукова установа НДІ «Спеціалізовані обчислювальні пристрої захисту та автоматика»;
  • ТОВ «НеоБІТ»,
  • АТ «АСТ»
  • АТ «Позитив текнолоджиз».

У документі вказується також, що Мінфін США видав директиву, яка забороняє американським фінансовим установам:

  • брати участь у торгах на первинному ринку облігацій, випущених після 14 червня 2021 року Центробанком РФ, Фондом національного добробуту Росії, Міністерством фінансів РФ;
  • надавати кредити або займи в рублях чи іншій валюті цим трьом фінансовим установам Росії.
  • здійснювати певні операції з державним боргом Російської Федерації.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер президент Джо Байден видав указ про введення нових санкцій, інших обмежень, у тому числі видворення російських дипломатів, через дії уряду та розвідувальних служб РФ проти інтересів і суверенітету США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-