Харіс Теохаріс, міністр туризму Грецької Республіки
Українцям для відпочинку в Греції з 14 травня додатково потрібен лише негативний ПЛР-тест
Відео 14.04.2021 09:00

З наближенням літнього туристичного сезону-2021 в умовах пандемії коронавірусу все більше країн, для яких туризм є головним наповнювачем бюджету, намагаються не втратити відпочивальників ще й цьогоріч. Українцям нині сутужно відпочивати за кордоном, адже для таких цілей закриті більшість популярних країн, а низький рівень вакцинації створює додаткові перестороги. Саме тому новина про те, що Греція першою серед країн Шенгену вже з 14 травня зможе приймати туристів із третіх країн, стала обнадійливою звісткою для тих українських громадян, які не бояться провести частину чергового «карантинного» літа за кордоном.

Укрінформ поговорив із міністром туризму Греції паном Харісом Теохарісом про перспективи в’їзду та перебування в країні для українських відпочивальників і дізнався, чому цього літа «все, що тобі треба – це Греція». 

ГРЕЦІЯ МОЖЕ ДОЗВОЛЯТИ ПОДОРОЖІ ЯК ДЛЯ КРАЇН ЄВРОСОЮЗУ, ТАК І ДЛЯ ТРЕТІХ КРАЇН 

- Греція оголосила про плани відкрити кордони для туристів з країн ЄС та третіх країн 14 травня. Якщо так станеться, то країна стане першою серед держав Шенгену, яка прийме жителів третіх країн на літній відпочинок у 2021 році. Чи могли б ви роз’яснити, на яких умовах Греція відкриває кордони?

- Передусім, ми маємо інтегровану систему. Ми плануємо впроваджувати її на багатьох етапах, щоб кожен турист почувався в безпеці. Дозвольте мені коротко окреслити п’ять ліній захисту для приймання іноземних туристів без загрози для них або місцевих жителів.

По-перше, перед тим, як приїхати з України до Греції, вам необхідно або бути щепленим (від COVID-19 – ред.) і привезти сертифікат про вакцинацію, виданий українською владою, або зробити негативний тест перед в’їздом.

Друга вимога – коли ви приїдете, то проходитимете тестування. Звичайно, не всі підлягатимуть тестуванню. Ми маємо дуже досконалу систему, яка визначає, кого перевірятимуть, а кого ні, залежно від різних обставин.

Третя лінія оборони – це карантинні готелі. Якщо тест на кордоні виявиться позитивним, то вас із сім’єю ізолюють на десять днів до карантинного готелю.

Четверта лінія захисту полягає в тому, що ми впроваджуємо дуже суворі протоколи задля безпеки туристів. Ми впровадили їх минулого року та оновили цьогоріч, зробивши деякі зміни. Але насправді, минулого року ми мали дуже успішні протоколи, які без проблем створювали безпечне середовище, і вони будуть впроваджені в автобусах, готелях. Також кожна людина в міністерстві туризму буде діяти за цими протоколами. Звичайно, їм повинні слідувати й наші друзі з України, які вирішать приїхати до Греції.

І, нарешті (п’ята лінія оборони – ред.) – ми будуємо стіну довіри, стіну імунітету шляхом вакцинації персоналу туристичного сектору. Всі, хто працюють у туризмі – водії, гіди, люди, що обслуговують готелі тощо, підлягатимуть пріоритетній вакцинації. Але, звичайно, їх імунізуватимуть після вразливих груп населення: літніх людей та людей із проблемами зі здоров’ям.

- Наразі заборонені так звані «несуттєві» подорожі до країн Шенгенської зони, до яких відноситься й туризм. Який механізм використовує Греція, відкриваючи кордони для країн, що не відносяться ні до Євросоюзу, ні до Шенгенської зони?

- Щодо юридичної бази, то ми її перевірили. Для нас допускається дозволяти подорожі, і, звичайно, ми почнемо з країн Європейського Союзу. Ми поступово скасуємо обмеження до 14 травня. Ми також скасуємо обмеження щодо конкретних третіх країн. Це стосується не кожної з них.

- Тобто буде якийсь перелік?

- Так, звісно.

- Чи знаєте ви, які країни, крім України, будуть у цьому переліку?

- Звичайно. Це Росія, Білорусь, деякі країни Близького Сходу. Туди, в основному, ввійдуть ті країни, які важливі для нас у туристичному плані, й, звичайно, Україна. Адже українці люблять приїжджати до Греції.

- Отже, ви стверджуєте, що Греція буде відкрита для України з 14 травня, так?

- Так. Але я хочу зазначити, що ми завжди зважаємо на епідеміологічну ситуацію. Ми її відстежуємо, розмовляємо з нашими лікарями, і вони перевіряють все знову й знову. І вони дають нам «зелене світло», а тоді ми рухаємося далі. Тож я не можу цьогоріч бути на 100% упевненим, адже ми маємо перевіряти епідеміологічну ситуацію і з огляду на неї – остаточно вирішувати.

- Тож можна передбачити, що після 14 травня, якщо епідеміологічна ситуація погіршиться в окремих третіх країнах або в Греції, ви зможете закрити свої кордони?

- Звичайно, ми намагатимемося вжити всіх заходів, щоб не створити проблему для ринку. Але в той же час це динамічна ситуація. Ми зробимо все необхідне, щоб як українці, так і греки були в безпеці. Це наш пріоритет номер один.

Оскільки ми завжди ставили безпеку на перше місце, ми змогли стати набагато кращими за інші країни під час цієї кризи. Так, ми працюємо і будемо продовжувати це робити. Утім з мінімальними перешкодами для всіх. Ось чому ми вирішили вибрати дату, коли все буде прогресувати, і є невеликий ризик змін. 14 травня – це дата, коли ми можемо спрогнозувати з точністю, що справи підуть згідно з планом.

МИ ОБГОВОРЮЄМО З УКРАЇНОЮ МОЖЛИВІСТЬ ДВОСТОРОННЬОЇ ДОМОВЛЕНОСТІ ПРО ПАСПОРТИ ВАКЦИНАЦІЇ

- У рамках відновлення туристичних подорожей ви нещодавно обговорювали з Румунією можливість окремої двосторонньої домовленості щодо паспортів вакцинації до запровадження «зелених паспортів» Євросоюзом? Чи розглядаєте ви можливість досягнення такої угоди з Україною?

- Ми вже проводимо технічні обговорення, щоб зрозуміти деталі щодо того, які документи для вакцинації ви видаєте, чи є вони цифровими, хто їх видає, і так далі. Тож ми збираємо всю інформацію, необхідну для того, щоб мати змогу приймати людей і перевіряти їх на нашому кордоні. Ми погодимо ці деталі: чи шляхом обміну листами між міністрами закордонних справ, чи підписавши угоду – залежить від формату. Реальність є такою, що ми зможемо приймати українських громадян, які прибуватимуть до нашої держави, і також сподіваємося, що греки, які захочуть приїхати до України (адже ми маємо змішані шлюби, людей зі зв’язками в Україні), зможуть це зробити, і ми хочемо дозволити цим людям мати можливість подорожувати.

- В Україні поки немає паспорта вакцинації в офіційно затвердженій формі. Чи підійде довідка про вакцинацію, яку видають у звичайних українських поліклініках? Також в Україні, окрім завезеного препарату Pfizer, використовується CoronaVac та Covishield. Чи підійдуть ці вакцини?

- Підійде будь-яка довідка, схвалена українською владою. Ми чекаємо від української влади зразки таких сертифікатів, щоб ми могли перевіряти їх на своїх кордонах, і ми прагнемо приймати також інші вакцини (не схвалені Європейським агентством з лікарських засобів (ЕМА – ред.). Ми складаємо список вакцин, які використовуються в третіх країнах, таких як Україна. Сподіваємось, що наші лікарі дадуть нам список, який вони вважають прийнятним. Сподіваємось, цей список включатиме всі вакцини, що використовуються третіми країнами.

- Тож Греція ще чекає офіційно затвердженого зразка документу про щеплення від української сторони?

- Так, який повинен мати важливі деталі англійською мовою. Він має бути англійською мовою. Ось чому ми обговорюємо це з відповідними органами влади, бо, як ви розумієте, ми не можемо читати документи мовою кожної країни, громадяни якої приїжджають до нас.

- Чи плануєте ви отримати цей зразок документа сертифікації до 14 травня? Чи говорять українські чиновники про його підготовку найближчим часом?

- Так, дискусії тривають. Звичайно, ми обмінюємося інформацією, і я впевнений, що люди зреагують у потрібний час.

ОКРІМ ПЛР-ТЕСТУ, ДЛЯ В’ЇЗДУ НЕ ПОТРІБНО ЖОДНИХ ДОДАТКОВИХ ДОКУМЕНТІВ

- Давайте поговоримо про документи для в’їзду. Ви зазначили, що необхідно буде пред’явити негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години, чи тест на антитіла або паспорт вакцинації.

- Щодо тесту на антитіла, то ми наразі чекаємо інформації про його дозвіл від наших лікарів. Ми сподіваємось, що влітку ми зможемо також приймати експрес-тест на антиген замість тесту ПЛР, щоб зменшити вартість поїздки. Я ще не можу сказати, коли саме це станеться. Це може статися з 14 травня. Основний план – спробувати без ризику дозволити тест на антиген для якомога більше країн.

- Чи є спеціальні вимоги до ПЛР-тестів? Наприклад, їх видача сертифікованими лабораторіями?

- Так, повинні бути акредитовані лабораторії.

- Де я можу знайти перелік цих лабораторій?

- Я не впевнений, чесно кажучи. Я думаю, що існує міжнародний перелік лабораторій, яким надають право проведення цих тестів.

- Наскільки я розумію, також необхідним буде біометричний паспорт (або віза). Чи треба буде заброньоване житло та, можливо, ще якісь документи?

- Додаткових документів немає. Вам навіть не потрібно привозити з собою усмішку, бо ми запевняємо, що ви отримаєте її тут, у Греції (усміхається). Звичайно, вам потрібно мати паспорт, будь-що інше, що було потрібно раніше, плюс ПЛР-тест або сертифікат про щеплення.

«ВСЕ, ЩО ВИ ХОЧЕТЕ – ЦЕ ГРЕЦІЯ!»

- Давайте поговоримо про дітей, адже літній відпочинок, в основному, є сімейним. Дітям якого віку необхідно пред’являти ПЛР-тест?

- Ми довго обговорювали це з нашими лікарями. Дискусія щодо дітей змінилася, якщо порівняти з минулим роком, адже, здається, що діти дуже розповсюджують хворобу, тому мінімальний вік для дітей становить п’ять років. Дитина старше п’яти років має пред’явити негативний ПЛР-тест.

- Якщо хтось із батьків захворіє на COVID-19 під час перебування в Греції, то він потрапляє в ізоляцію один чи з усією сім’єю?

- Так, цілою родиною.

- Як довго українцям дозволять залишатися в Греції після в'їзду? І, відповідно, чи потрібно буде «поновлювати» тест на коронавірус кожні десять днів, наприклад? Якщо так, який тест необхідний, і де його можна отримати?

- Немає обмежень. Ви можете залишатися так довго, як це було дозволено, наприклад, у 2019 році. Немає додаткових обмежень. І також немає необхідності проходити ще один тест. Робити його потрібно лише за наявності симптомів.

- Ви плануєте відкрити кордони для організованих турфірмами мандрівок чи також дозволятимуться самостійні поїздки з бронюванням апартаментів, наприклад, на Booking.com чи Airbnb?

- Відкриємо для всіх видів подорожей: і для турфірм, і для самостійних подорожей, як у минулі роки.

- А як щодо страхування? Греція як минулоріч, так і цього року зобов’язалася покривати медичне страхування для туристів, які інфікуються коронавірусом під час відпочинку у вашій країні. Чи покриває ваша страховка додаткові витрати під час хвороби, наприклад, їжу чи додаткові дні перебування в готелі?

- Ви отримуєте доступ до нашої національної системи охорони здоров’я так, ніби ви є громадянином Греції. Що стосується COVID, то якщо у вас є симптоми і вам потрібно пройти обстеження, то ви проходите тестування, і це безкоштовно. Якщо вам потрібно потрапити до лікарні, ви їдете до лікарні, і це безкоштовно. Наша система охорони здоров’я – до ваших послуг, як і для кожного грека.

Страховка не покриває жодного додаткового перебування або чогось іншого, що вам може знадобитися. Але будуть наші карантинні готелі, які за наявності місць зможуть прийняти людей, яким потрібно зупинитися. Тому в деяких випадках ми можемо їх використовувати.

- Тож можна сказати, що ви рекомендуєте українцям придбати додаткову страховку?

- Я думаю, мати змогу покрити всі надзвичайні обставини – це найкращий спосіб.

- Дякую, що хоч трохи прояснили для українських читачів картину відпочинку в Греції.

- Ми сумуємо за нашими друзями з України. Ми знову хочемо бачити ваші дружні обличчя та запевняємо, що чекаємо на вас із відкритими обіймами, дотримуючись усіх заходів безпеки. Саме тому слоган цьогорічного сезону: «Все, що ви хочете – це Греція!» (усміхаючись, каже українською).

- Чудово! Сподіваюся, цього літа ви побачите багато українських туристів.

Олександра Федорчук, Укрінформ
Фото: Міністерство туризму Греції; Николаєвич Альона/Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-