У Польщі вшановують жертв Катинського злочину

У Польщі вшановують жертв Катинського злочину

Фото
Укрінформ
У Польщі 13 квітня вшановують жертв Катинського злочину. Участь у меморіальних заходах беруть польські державні діячі та політики.

У вівторок перші особи Польщі поклали квіти до пам’ятника жертвам Катинського злочину, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щороку 13 квітня ми вшановуємо пам’ять близько 22 тис. поляків, які стали жертвами жахливого комуністичного злочину проти миру, людяності й польського народу. Акт геноциду, яким був Катинський злочин, залишається у нашій історичній пам’яті як болісна рана і пересторога”, - заявив у посланні до поляків президент Польщі Анджей Дуда.

Він нагадав, що після 17 вересня 1939 року половина Польщі опинилася під окупацією СРСР, в полон потрапили 250 тис. польських в’язнів, зокрема польські офіцери.

Як підкреслив Дуда, у 1940 році підрозділами НКВС були розстріляні понад 14,5 тис. офіцерів польської армії, корпусу захисту кордону, прикордонників, поліцейських, а також понад 7,3 тис. цивільних. Серед убитих були науковці, викладачі, лікарі, інженери, юристи, підприємці, чиновники, артисти, спортсмени та журналісти. Усіх їх поховали в безіменних могилах у Катині, Мєдному, а також П’ятихатках та Биківні.

Президент РП підкреслив, що пам'ять про той страшний злочин єднає нині всіх поляків.

Своєю чергою посол України в Польщі Андрій Дещиця в дописі у Фейсбуці підкреслив, що українці разом з польським народом єднаються у скорботі, згадуючи жертви Катинського злочину, вчиненого комуністичним режимом навесні 1940 року.

“Ця жахлива трагедія назавжди стала одним із символів страждань та боротьби наших народів проти тоталітарних режимів”, - написав дипломат.

Читайте також: Польща продовжила розслідування Смоленської катастрофи

День пам’яті жертв Катинського злочину відзначають 13 квітня, в роковини оприлюднення інформації про те, що в Радянському Союзі знайдено масові поховання польських офіцерів. Його встановлено резолюцією Сейму у 2007 році.

Фото: Андрій Дещиця / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-