Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Російський імідж «визволителя від пандемії» знову похитнувся

Російський імідж «визволителя від пандемії» знову похитнувся

Блоги
Укрінформ
Кремль не хоче враховувати, що призначення вакцини – рятувати життя, а не ставати інструментом у геополітичній боротьбі

Словаччина знову опинилася у центрі скандалу через російський «Спутник V», адже закуплений Братиславою препарат виявився неідентичним вакцині, результати перевірки якої опубліковані в авторитетному медичному журналі The Lancet.

У Кремлі ж вважають, що скандал довкола російської вакцини від коронавірусу «Спутник V» у Словаччині ніяк не підриває довіру до препарату. Так прокоментував ситуацію прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, який переконаний, що російська вакцина – одна з найкращих та найефективніших у світі. Він також наголосив на тому, що, якщо вакцина не потрібна Словаччині, то іншим країнам «дістанеться більше». А Російський фонд прямих інвестицій навіть попросив Словаччину повернути передану їй партію вакцини через «порушення контракту». Порушенням контракту тут вважають те, що Словацький державний інститут контролю лікарських засобів почав тестувати вакцину в лабораторії, яка не входить до цієї мережі. Росіяни також звинувачують інститут у тому, що він нібито веде дезінформаційну кампанію проти вакцини, розповсюджує фейки та планує нові провокації.

Такі висновки у Москві зробили на підставі того, що словацькі експерти не змогли рекомендувати щеплення населення російською вакциною через брак інформації та невідповідність заявленим нормам. Це спільна позиція державного інституту та Міністерства охорони здоров’я Словаччини. У Словацькому державному інституті контролю за лікарськими засобами заявили, що російська вакцина пройшла тести на стерильність, пірогенність, рН, прозорість, колір, аномальну токсичність, специфічну активність, відсутність видимих механічних домішок, визначення концентрації білка, зовнішнього вигляду. Та на основі лише цих показників не можна надати висновок щодо ефективності препарату та його безпечності.

Як відомо, Словаччина замовила у Росії 2 мільйони доз вакцини «Спутник V», з яких 200 тисяч прибули на початку березня. Варто згадати, що саме ця угода викликала політичну кризу в країні, що спалахнула внаслідок таємної закупівлі головою уряду Словаччини російської вакцини проти COVID-19 «Спутник V», яка не дозволена до використання в Європейському союзі. Через російську вакцину виник ще й дипломатичний скандал, коли Мартович невдало пожартував з приводу того, що пообіцяв Росії в обмін на вакцину Закарпатську область України. Як бачимо, вакцинні перипетії для Словаччини на цьому не закінчилися і мають невеселе продовження.

Раніше російський «Спутник V», а точніше проблеми з його постачанням, вже ставав причиною політичних загострень в інших країнах. Так, нещодавно Парагвай зазнав потужної хвилі протестів, пов’язаних з коронакризою в країні. Серед причин невдоволення та сутичок – і ситуація з вакцинацією, адже єдиним схваленим препаратом для щеплень проти коронавірусу у цій країні є російський «Спутник V». Парагвай замовив та оплатив постачання 500000 доз препарату, але отримав лише незначну частину препарату, а компанія-постачальник відтягувала узгодження графіка постачання вакцини. Через це ситуація в країні загострилася і сотні людей вийшли на вулиці парагвайської столиці Асунсьйон, щоб висловити невдоволення діями уряду у боротьбі з пандемією, які переросли в сутички з поліцією.

Росіяни, зокрема і президент Путін, не втомлюються переконувати світ у тому, що їхній препарат високоефективний, формує стійкий імунітет і пройшов усі перевірки. Водночас російська вакцина зазнала критики у науковій спільноті саме через те, що вона не пройшла всіх фаз клінічних випробувань. Багато російських вчених також зазначають, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим та етичним нормам розроблення лікувальних препаратів. Не схвалений «Спутник V» й у Євросоюзі. У Європейському агентстві лікарських засобів попередили країни-члени Європейського союзу, що не варто давати національного дозволу на російську вакцину «Спутник V» до завершення агентством усіх перевірок безпечності.

Про реєстрацію власної вакцини від коронавірусу Путін оголосив раніше від усіх країн – 11 серпня 2020 року. Безумовно, для нього важливо відчувати свою першість та вагомість, адже «Спутник» – не просто медичний препарат, а ще й засіб впливу на міжнародну політику. Така своєрідна «вакцинна дипломатія» може принести для Росії величезні переваги та вигоди і стати козирною картою, яку можна вдало розіграти. Оскільки відносини Росії з Європою та США вкотре погіршилися, то саме на вакцину Москва покладає багато своїх сподівань у тому, щоб перетворитися в очах світової спільноти з країни-терориста і агресора на країну, що здатна порятувати світ від пандемії. Тому світову епідемію коронавірусу Кремль розглядає ще й як привід для чергової іміджевої кампанії. Та, схоже, Росія може втратити свій омріяний імідж «визволителя» від пандемії, а заодно і репутацію порядного партнера через свою недобропорядність. До того ж у Кремлі варто, мабуть, згадати, що призначення вакцини – рятувати життя, а не ставати інструментом у геополітичній чи внутрішньополітичній боротьбі.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-