Іран назвав інцидент на ядерному підприємстві у Натанзі «актом тероризму»

Іран назвав інцидент на ядерному підприємстві у Натанзі «актом тероризму»

Укрінформ
Уряд Ірану назвав інцидент із відключенням електроенергії на ядерному підприємстві в Натанзі «терористичним актом».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Ще ніхто не взяв на себе відповідальність за цей інцидент, який стався зранку в неділю на іранському стратегічно важливому підземному об’єкті.

Подробиць інциденту дуже мало.

Іранська сторона підозрює в причетності ізраїльські спецслужби. Якщо це буде доведено, то й без того висока напруга між Ізраїлем та Іраном ще більше зросте.

Як відомо, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху цієї неділі заявив, що не допустить відновлення ядерної угоди, підписаної світовими державами з Іраном у 2015 році.

Варто нагадати, що минулого року на ядерному об’єкті в Натанзі спалахнула пожежа, яку уряд вважає спробою саботувати ядерну програму Ірану.

Читайте також: Іран повідомив про інцидент на ядерному об’єкті, де торік спалахнула пожежа

Підземний майданчик у Натанзі є ключовим об’єктом програми збагачення урану в Ірані і контролюється інспекторами Міжнародного агентства з атомної енергії ООН.

Як повідомлялося, президент Ірану Хасан Роугані контролював запуск лінії виробництва вдосконалених центрифуг 10 квітня, що є очевидним порушенням ядерної угоди 2015 року. Роугані з’явився в прямому ефірі державного телевізійного каналу на атомній електростанції в Натанзі і наказав закачати урановий газ у центрифуги та провести механічні випробування на новітній атомній центрифузі.

Попри заяви Тегерана, що ядерна програма призначена для цивільних цілей, міжнародна спільнота вже давно занепокоєна тим, що країна все більше наближається до виробництва достатньої кількості розщеплюваного матеріалу для атомної бомби.

Центрифуги, запущені 10 квітня, дозволяють збагачувати уран швидше і в більших обсягах, ніж центрифуги першого покоління Ірану – єдині дозволені угодою від 2015 року.

Фото: Atomic Energy Organization of Iran

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-