Три події світу. Майстер-клас з психологічної війни, ісламський вектор та Чаус розбрату

Три події світу. Майстер-клас з психологічної війни, ісламський вектор та Чаус розбрату

Укрінформ
Росія продовжує концентрувати війська на кордонах України та здійснювати потужний інформаційно-психологічний тиск

Володимир Зеленський відвідав Доху та Анкару. Викрадення у Кишиневі колишнього українського судді Миколи Чауса може зіпсувати відносини України та Молдови.

Гібридна війна Росії проти України триває восьмий рік, проте концентрація російських військ біля українських кордонів досягла апогею саме зараз. З огляду на характер їх пересування можна говорити про психологічний тиск, за допомогою якого Кремль прагне добитися кількох цілей. Найбільш очевидні – прямі переговори Києва з Донецьком та Луганськом, що дозволить Росії перетворитися з учасника конфлікту на посередника, відновлення постачання води до Криму та знищення амбіцій України щодо членства у НАТО та ЄС. Цілі пов’язані між собою та виглядають запорукою домінування Росії на пострадянському просторі. І офіційні особи РФ, і тамтешні «акули пера» погрожують розпадом України та проводять килимову дегуманізацію українців в очах власних співгромадян масштабно, проте не надто переконливо.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Володимир Зеленський у телефонній розмові з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом висловився за надання Україні ПДЧ та підкреслив, що членство у Альянсі могло б сприяти завершенню війни на сході України. Зрозуміло, що російські пропагандисти підхопили цю тезу та потягли її до інформаційного простору, говорячи про «громадянську війну в Україні». Нагадаю, що Росія бореться проти розширення НАТО вже понад 20 років, активно використовуючи ще радянські ідеологічні заготовки, проте саме зараз істерія набула найбільш масштабного характеру. І зовсім невипадково офіційні особи Росії згадують про Сребреніцу – вони у такий спосіб намагаються розвинути комплекс вини колективного Заходу.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Президент України минулого тижня побував у столицях Катару та Туреччини. Якщо візит до Дохи важко назвати результативним, з огляду на офіційні повідомлення, то стратегічне партнерство України та Туреччини є цілком реальним. Працює «Квадрига» у складі міністрів закордонних справ та оборони обох держав, активно розвивається військово-технічна співпраця. Готовність Туреччини побудувати 500 квартир для кримських татар  – лише її невелика частина підтримки киримли та невизнання окупації Росією Криму.  Залишилося знайти спільну мову у питанні створення зони вільної торгівлі, яке буксує не перший рік.

Микола Чаус
Микола Чаус

Зникнення у центрі Кишинева екссудді Миколи Чауса може завдати шкоди відносинам Молдови та України. Не виключено, що викрадачі саме на це розраховували. Як відомо, Чаусу нещодавно відмовили у наданні політичного притулку у Молдові, і вірогідність його примусового повернення на Батьківщину була високою. Тут його не перший рік чекають слідчі НАБУ. Тепер же колишній скандальний суддя виглядає каталізатором розбрату, адже перетворився на об’єкт суперечностей Києва та Кишинева. При цьому легалізувати Чауса як учасника судового процесу в Україні вкрай проблематично.  Хоча міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевнив свого колегу Ауреліу Чокоя у незмінно дружніх відносинах, осад від зникнення Чауса, безумовно, залишився. У парламенті Молдови вже створили спеціальну комісію з розслідування інциденту, який став неприємною сенсацією.  Опоненти Маї Санду будуть використовувати цю тему для критики її дій.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-