Глава МЗС Канади попереджає про небезпеку відносин із Китаєм

Глава МЗС Канади попереджає про небезпеку відносин із Китаєм

Укрінформ
Китай може вдатися до практики свавільних затримань громадян інших держав для досягнення власних цілей.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в інтерв'ю телеканалу CBC News розповів міністр закордонних справ Канади Марк Гарно.

“Маю пораду усім державам світу: якщо ви ведете бізнес із Китаєм, ваші громадяни перебувають на території КНР і у вас виникають непорозуміння із Пекіном, існує вірогідність, що ваших громадян буде затримано”, - сказав Гарно.

На його переконання, така небезпека залишатиметься доти, поки “Китай не вирішить відмовитися від свавільних затримань, на що ми сподіваємося”.

Нагадаємо: після затримання позаминулого року у Канаді фінансового директора Huawei Менг Ванжу, Китай арештував двох канадців: підприємця Майкла Спейвора та колишнього дипломата Майкла Ковріга. Хоча Пекін завжди заперечував зв'язок між цими затриманнями, Канада вважає їх політично мотивованими й вимагає негайного звільнення своїх громадян. Підтримку Оттаві висловило багато країн, серед яких Німеччина, ЄС, США, Великобританія та інші.

Читайте також: Китай оштрафував Alibaba на рекордні $2,75 мільярда

У червні минулого року прокуратура Пекіна звинуватила Майкла Ковріга у шпигунстві для отримання розвідувальних даних державної таємниці, а прокурори у місті Дандонг звинуватили Майкла Спейвора у шпигунстві на користь іноземної компанії й незаконної передачі даних, що становлять державну таємницю. Наприкінці минулого місяця обидва канадці постали перед закритим судовим засіданням, на яке не були допущені іноземні дипломати й спостерігачі. 

Фото: CP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-