США розмістять два військові кораблі у Чорному морі для стримування Росії

США розмістять два військові кораблі у Чорному морі для стримування Росії

Укрінформ
США поінформували Туреччину, що два їхні військові кораблі пройдуть через турецькі протоки і перебуватимуть у Чорному морі до 4 травня на тлі нарощування Росією військових сил поблизу східних кордонів України.

Про це заявили у МЗС Туреччини, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

«15 днів тому дипломатичними каналами нам надійшло повідомлення про те, що два військові кораблі США пройдуть у Чорне море відповідно до Конвенції Монтре. Кораблі залишатимуться в Чорному морі до 4 травня», - повідомили у турецькому відомстві.

Конвенція Монтре 1936 року відновила суверенітет Туреччини над протоками з Чорного в Середземне море. Вона обмежує доступ військово-морських кораблів і регулює проходження іноземних вантажніх суден.

Читайте також: Війна світів: мотиви й наслідки

Згідно з конвенцією, для військових кораблів нечорноморських держав введені істотні обмеження за класом (проходять лише дрібні надводні кораблі) і тоннажем з терміном перебування не більше за 21 добу.

Як повідомляв Укрінформ, раніше американський телеканал CNN із посиланням на чиновника в оборонному відомстві США, написав, що Сполучені Штати мають намір упродовж найближчих тижнів відправити військові кораблі в Чорне море з метою демонстрації підтримки України на тлі ескалації з боку РФ у регіоні.

Впродовж останнього тижня між Україною і США суттєво активізувалися двосторонні контакти на тлі посилення агресії та загроз європейській безпеці з боку Росії. У цьому зв’язку відбулася, в тому числі, телефонна розмова президентів Джо Байдена й Володимира Зеленського, а також контакти США із європейськими союзниками з метою посилення підтримки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-