Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Падіння рубля, як віддзеркалення геополітики. Що чекає Росію?

Падіння рубля, як віддзеркалення геополітики. Що чекає Росію?

Блоги
Укрінформ
Коли непорядну країну – Росію – «відрізають» від цивілізованого світу, процеси деградації її економіки – неминучі

Російський рубль продовжує стрімко падати і цьому процесові не може зарадити навіть завжди рятівна нафта. Тому традиційний для курсу рубля фактор підтримки у вигляді дорогих нафтових котирувань сьогодні зовсім неактуальний.

Серед основних причин відчутного падіння російської валюти – очікування нових санкцій для РФ і загострення геополітичної напруженості на кордоні Росії та України. Як відомо, ситуація на Донбасі загострилася наприкінці березня, зокрема і через нарощення російських військ біля кордонів України. Хоча Кремль продовжує заперечувати як свою військову присутність, так і провокативні дії. А за повідомленнями пресслужби Кремля, Путін під час телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, що відбулася 8 квітня, навпаки – знову звинуватив в усьому київську владу та звернув увагу Меркель на "провокаційні дії Києва, який останнім часом цілеспрямовано загострює обстановку на лінії зіткнення". Як кажуть, горбатого могила виправить, або – з чорної квітки білої не зробиш.

Не вбачає Кремль і особливої проблеми із занепадом національної валюти та навіть доводить, що макроекономічна ситуація в РФ – стабільна. Про це заявив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання, чи не повториться знову "чорний вівторок" 2014 року, коли відбулося різке зниження курсу рубля.  Пєсков запевнив, що відомства, уряд і Центробанк тримають ситуацію під контролем. А, коментуючи те, чи може ситуація в Донбасі підірвати російську економіку, представник Кремля зазначив, що нагнітання напруженості в безпосередній близькості від кордонів  можна розцінювати як фактор, який має негативний емоційний вплив на ринки. 

Водночас цифри вперто демонструють процес падіння національної валюти РФ. Так, 7 квітня курс долара в Росії вперше за п’ять місяців перевищив 78 рублів, курс євро перевищив позначку в 92 рублі. Аналітики сходяться до думки, що падіння курсу рубля пов’язано з  ескалацією конфлікту на Донбасі й перевірками боєготовності російських військ, також з побоюваннями введення більш жорстких санкцій США. Окрім того на курс рубля впливають й інші фактори, серед яких – швидке зростання інфляції (з 4% у жовтні до 5,8% у березні), ризики того, що західні санкції не обмежаться персональними обмеженнями, а будуть посиленні, а також очікування відновлення політичних протестів перед майбутніми вересневими  виборами до Думи.

Не бачать підстав для зміцнення рубля й аналітики Райффайзенбанку, які  підкреслюють той факт, що  падіння курсу впродовж останніх двох тижнів є відображенням негативного для Росії геополітичного фону, який продовжує погіршуватися. Крім того, конкурентоспроможність російської економіки постраждала через стрибок інфляції. Тому ослаблення рубля може знову посилити ці процеси. 

Окрім того, курс рубля пов’язаний ще й із політикою нової адміністрації США. Як відомо, у березні адміністрація Байдена ввела проти Росії чергові санкції, очікується, що цей процес буде продовжуватися, а санкції ставатимуть більш жорсткішими, включно з обмеженням на купівлю держборгу. Тому інвестори скорочують свої позиції та навіть починають виводити  гроші, що також, безумовно, вплине на ослаблення позицій рубля.

Кремль може скільки завгодно заперечувати ефективність та безболісність  санкційних обмежень для Росії, але факти демонструють зовсім протилежний зв’язок. Санкції діють. І  не лише економічно. Включаються ще й важелі ізоляції від усього світу, адже світова економіка сьогодні не можлива поза процесами глобалізації. Тому, коли якусь непорядну країну, у нашому випадку Росію, фактично «відрізають» від решти цивілізованого світу, позбавляють важливих економічних зв’язків, то процеси деградації економіки, падіння внутрішньої валюти – неминучі.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-