У Європарламенті закликали Кремль надати меддопомогу Навальному та негайно його звільнити

У Європарламенті закликали Кремль надати меддопомогу Навальному та негайно його звільнити

Укрінформ
Велика група депутатів Європарламенту в складі 79 європейських політиків від 17 країн ЄС підписали спільну заяву з вимогою до російської влади негайно допустити незалежних лікарів до Олексія Навального та звільнити російського опозиційного політика з в’язниці.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у документі, що оприлюднений на сайті Литовської делегації в Європарламенті.

«Ми закликаємо Росію негайно забезпечити доступ медичної допомоги для Олексія Навального та звільнити його з в’язниці. Ми закликаємо Раду ЄС, а також лідерів країн-членів ЄС направити російській владі запит щодо негайного звільнення Олексія Навального, відповідно до рішення Європейського суду з прав людини від лютого 2021 року. На додаток, ми вимагаємо від Ради ЄС доручити послу ЄС в Росії здійснити, разом із партнерами з Великої Британії, Канади та США, візит до в’язниці та зустрітися з Олексієм Навальним. Це зараз має критичне значення, оскільки доля Олексія Навального дедалі більше перетворюється на символ справедливості для багатьох тисяч людей, внаслідок посилення жорстокості російського режиму проти власних громадян», - йдеться у зверненні.

Депутати зауважили, що вони шоковані повідомленнями про погіршення стану здоров’я Навального та про жорстоке поводження з ним адміністрації в’язниці, яка застосовує проти нього практику тортур та відмовляє у наданні медичної допомоги.

Читайте також: Кремль хоче компенсувати слабкість режиму Путіна демонстрацією сили – експерт

«Саме тому медичні експерти закликали російську владу негайно надати пану Навальному медичну допомогу, і саме тому він оголосив голодування. Не забуваймо, що сам арешт пана Навального є пародією на правосуддя, оскільки він був направлений до в’язниці під приводом не реєстрації в органах російської влади за сфабрикованою справою (що підтверджено Європейським судом з прав людини), у той час, коли він проходив реабілітацію в Німеччині після отруєння і коми, яку це отруєння спричинило», - наголошується в документі.

Депутати нагадали, що російська влада та її спецслужби намагалися вбити Олексія Навального з використанням нервово-паралітичної речовини «Новічок», що було підтверджено спеціалізованими лабораторіями в Німеччині, Франції та Швеції, які підтвердили факт замаху на вбивство. Зараз дії російської влади можуть розцінюватися як нова спроба такого замаху на життя, у більш повільний та цинічний спосіб. Тож ситуація знову вимагає втручання лідерів Заходу.

Європейські політики зауважили, що у грудні 2020 року ЄС запровадив Глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини, подібний до Акту Магницького. Російський адвокат Сергій Магницький був підданий тортурам у російській в’язниці та полишений медичної допомоги, в результаті чого помер в ув’язненні у 2009 році.

«Зараз ми все ще можемо діяти у випадку із Олексієм Навальним, щоб уникнути скорботи по ньому пізніше», - наголосили депутати Європарламенту.

Читайте також: Штати можуть ввести нові санкції проти оточення Путіна - ЗМІ

Як повідомлялося, 2 лютого Симоновський суд Москви відправив Навального до колонії через кримінальну справу «Ів Роше» 2013 року, яку Європейський суд з прав людини визнав неправомірною. Опозиціонер повинен провести в ув'язненні близько двох з половиною років.

Через півтора місяці адвокати Навального заявили про різке погіршення стану його здоров'я. За їх словами, опозиціонер відчуває сильні болі у спині, крім того, у нього віднімається нога. При цьому Навальний передав адвокатам, що не отримує належної медичної допомоги, адміністрація колонії ніяк не реагує на його скарги і на прохання дозволити огляд цивільному фахівцю, а з ліків йому виписали тільки ібупрофен. Політик також скаржився на те, що тюремні лікарі не повідомляють йому діагноз і результати МРТ.

31 березня Навальний оголосив голодування з вимогою допустити до нього запрошеного лікаря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-