Головний імам мечеті Ая-Софія у Стамбулі пішов у відставку

Головний імам мечеті Ая-Софія у Стамбулі пішов у відставку

Укрінформ
Головний імам Святої Софії, минулоріч перетвореної на мечеть, пішов у відставку.

Про складання повноважень імам Мехмет Бойнукалін написав у Твіттері.

Імам, відомий своїми тлумаченнями з точки зору ісламу подій та процесів у державі, вирішив повернутися до викладацької діяльності.

Він також вказав, що на посаді головного імама Святої Софії намагався розтлумачувати основи ісламської релігії.

Читайте також: Для реконструкції Нотр-Дам де Парі використають тисячу сторічних дубів

Бойнукалін відомий тим, що на своїй сторінці у Твіттері давав оцінки та тлумачення з точки зору ісламу подій та процесів в державі, зокрема виходу Туреччини зі Стамбульської конвенції, намірів внесення змін до конституції, виступав за скасування облікових банківських ставок після останнього падіння курсу турецької ліри тощо. Ці твіти критично оцінювалися як представниками правлячої партії, так і опозиції.

Як повідомлялося, 10 липня 2020 року Державна рада (вищий адміністративний суд) Туреччини скасувала рішення уряду від 1934 року про статус музею Ая-Софії, розташованого в Стамбулі, що дало змогу знову використовувати цю пам'ятку як мечеть. Рішення турецької влади розкритикували ЄС, США, Німеччина, Всесвітня рада церков та Папа Римський.

Читайте також: Науковці дослідили підземелля Святої Софії у Стамбулі

Собор Святої Софії був побудований у роки правління імператора Візантії Юстиніана I та відкритий у грудні 537 року. Понад тисячу років він був найбільшим храмом у християнському світі, в ньому коронували візантійських імператорів. Після захоплення Константинополя османами та падіння Візантійської імперії в 1453 році собор перетворили на головну мечеть Османської держави. 24 липня у Святій Софії було здійснено перший із 1934 року намаз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-