Єврокомісія продовжує контракт з AstraZenеca та очікує на своєчасні поставки вакцини

Єврокомісія продовжує контракт з AstraZenеca та очікує на своєчасні поставки вакцини

Укрінформ
Попри оприлюднення висновків ЕМА (Європейська агенція з медичних засобів) щодо ймовірних побічних ефектів вакцини AstraZenеca (Vaxzevria) Єврокомісія продовжує контракт з цією компанією та наполягає на вчасному постачанні обумовленої кількості доз вакцини.

Про це у четвер у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії з питань здоров’я та продовольчої безпеки Стефан де Кеерсмекер (Stefan de Keersmaecker), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Єврокомісія запросила країни-члени продовжувати працювати з ЕМА (у питанні щодо використання AstraZenеca – авт.) для відпрацювання погодженого підходу в рамках ЄС, на основі наукових рекомендацій та аналізу. Контракт з AstraZenеca продовжується. Ми очікуємо, що компанія буде виконувати контрактні зобов’язання та постачати обумовлену кількість доз у встановлені терміни. Ми продовжуємо уважний моніторинг ситуації разом з ЕМА і ECDC (Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності)», - сказав речник.

Читайте також: ВООЗ вважає зв’язок між вакциною AstraZeneca та тромбозом ймовірним, але не підтвердженим

Він нагадав, що здоров’я європейців залишається для Єврокомісії пріоритетом, і це одна з причин, чому настільки висока увага надається науковому підходу в оцінках вакцини.

«ЕМА (Європейська агенція з медичних засобів) як незалежне агентство й наукова установа, що перевіряє безпечність та ефективність вакцин, оприлюднила висновок, що переваги від використання цієї вакцини набагато перевищують ризики. Тож це дуже важливо мати на увазі», - додав Стефан де Кеерсмекер.

При цьому він визнав, що вакцинація населення є національною компетенцією країн-членів, тож уряди окремих країн можуть ухвалювати власні рішення.

Читайте також: Центр здоров'я: Усі вакцини від AstraZeneca - взаємосумісні

Як вже повідомлялося, Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА) 7 квітня оприлюднила висновок, що зареєстровані випадки незвичних утворень тромбів мають бути внесені до списку дуже рідкісних побічних ефектів вакцини AstraZeneca. Більшість випадків утворенням тромбів були зафіксовані у жінок у віці до 60 років. При цьому, за висновком ЕМА, користь від застосування вакцини набагато перевищує можливі ризики.

За даними Worldometer, станом на 8 квітня у світі зафіксували 133 695 421 випадок зараження коронавірусом, 2 901 124 летальних, одужали 107 825 976 осіб. 

Фото:  picture-alliance / Flashpic

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-