У Британії не рекомендують вакцинуватися AstraZeneca людям, молодшим за 30

У Британії не рекомендують вакцинуватися AstraZeneca людям, молодшим за 30

Укрінформ
У Великій Британії рекомендують особам молодше 30 років не щепитися від коронавірусу вакциною AstraZeneca через зростання кількості доказів, які пов'язують його з можливим виникненням тромбів.

Як передає Укрінформ з посиланням на ВВС, таку заяву зробило Агентство з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення (MHRA) у середу.

За даними регулятора, станом на кінець березня у Британії зафіксували 79 випадків тромбозу у вакцинованих препаратом AstraZeneca, з них 19 осіб померли. Серед загиблих дві третини становили жінки.

Читайте також: Австралія вимагає в ЄС продовження поставок вакцини від AstraZeneca

Водночас у MHRA заявили, що побічні ефекти були «вкрай рідкісними», а ефективність вакцини проти коронавірусу була доведена. Регулятор наголосив, що переваги використання вакцини AstraZeneca простежуються у переважної більшості вакцинованих.

Однак MHRA рекомендує пропонувати особам від 18 до 30 років альтернативну вакцину проти COVID-19, якщо така є. Ті особи, які вже отримали першу дозу вакцини AstraZeneca, мають щепитися і другою дозою - якщо тільки в них не виявлено тромбозу після першої дози.

Особам, які мають захворювання крові, слід обговорити питання вакцинації з лікарем.

Читайте також: Першу дозу вакцини від коронавірусу отримали 60% дорослого населення Британії

Від початку березня понад 15 країн Європи призупиняли застосування британсько-шведської вакцини Oxford/AstraZeneca через випадки утворення тромбів.

Раніше Науковий комітет Європейського агентства з лікарських засобів не побачив зв'язку між щепленням вакциною AstraZeneca та випадками утворення тромбозу.

Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА), 18 березня заявила, що за підсумками наукового аналізу всіх випадків ускладнень після вакцинації препаратом AstraZeneca, фахівці дійшли висновку, що згущення крові та зафіксовані випадки тромбоемболії не пов’язані з застосуванням вакцини, вона є безпечною для використання та ефективною проти коронавірусної інфекції.

Як повідомляв Укрінформ, в ЄС внесли тромби до списку рідкісних побічних ефектів AstraZenecа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-