Парламент Нідерландів не зміг оголосити недовіру прем'єру Рютте

Парламент Нідерландів не зміг оголосити недовіру прем'єру Рютте

Укрінформ
Парламент Нідерландів не підтримав пропозицію про винесення вотуму недовіри прем'єр-міністру Марку Рютте.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, не вистачило достатньої кількості голосів депутатів.

Відтак Рютте залишиться при владі.

Дебати у парламенті тривали до пізньої ночі і закінчилися близько 3-ї години за місцевим часом.

Рютте заявив, що ця ситуація стала для нього «сигналом» і він докладатиме багато зусиль для відновлення довіри. Також він зазначив, що має намір залишатися прем'єром і продовжити роботу над формуванням правлячої коаліції.

Як повідомляв Укрінформ, у парламенті Нідерландів на тлі спроб сформувати коаліцію спалахнули дебати стосовно можливого голосування про довіру прем'єр-міністру Рютте.

Ініціював вотум недовіри Гірт Вілдерс, лідер ультраправої Партії свободи, яку подеколи критикують за проросійську позицію.

У центрі скандалу Рютте опинився після того, як заявив, що не обговорював призначення депутата Християнсько-демократичної партії (CDA) Пітера Омтзіхта. Проте репортерам удалося зафіксувати документ, який свідчить про протилежне. Його помітили в руках Кайси Оллонгрен, члена партії D66, яку призначили для вивчення можливості формування коаліції після парламентських виборів, що відбулися 15-17 березня.

Читайте також: У парламенті Нідерландів спалахнули дебати з приводу довіри прем'єру Рютте

Коментуючи приписку в зафіксованому на фото документі - "призначити куди-небудь ще", - Рютте сказав, що там не йшлося про Омтзіхта. Окрім того, пролунали запевнення, що це були лише внутрішні нотатки, а не документ для обговорення посад з партійними лідерами.

На думку експертів, така ситуація може ускладнити процес формування коаліції.

У Нідерландах на парламентських виборах перемогла Народна партія за свободу і демократію, яку очолює Марк Рютте. Друге місце посіла партія D66 (прогресивні демократи), яка під час референдуму 2016 року щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС чітко підтримувала Українську державу. Ультраправа Партія свободи здобула 17 місць, на три менше, ніж чотири роки тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-