Литва створює національний паспорт вакцинації

Литва створює національний паспорт вакцинації

Укрінформ
Литва запровадить так звані "зелені" сертифікати вакцинації, які дозволять людям зі сформованим імунітетом до коронавірусу вільно пересуватися країною.

Про це повідомила канцлер МОЗ Литви Юргіта Гребенковене, передає Укрінформ із посиланням на Delfi.

"Головна мета сертифіката - забезпечення вільного пересування людей, зниження ризику захворювання. "Зелені" сертифікати охоплять три аспекти - вакцинація, одужання після COVID-19 і тестування", - розповіла вона.

За словами канцлера, національне посвідчення вакцинації планується створити до кінця квітня. А запровадження цифрових сертифікатів очікується в липні.

Читайте також: Литва - проти визнання російської COVID-вакцини у паспортах вакцинації ЄС

Як зазначається, за планом такі сертифікати охоплять вакцинованих громадян, а також тих, хто перехворів на COVID-19. "Під питанням залишається тестування, оскільки негативний результат тесту не означає, що людина за годину не інфікується. Зараз в одному німецькому місті, де проводять експеримент, такий сертифікат діє тільки добу. Тут є різні нюанси, країни шукають найкращу відповідь", - зазначив міністр охорони здоров'я Литви Арунас Дулькіс.

Читайте також: Іспанія очікує появи COVID-паспортів не пізніше червня

Прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте до цього говорила, що така ідея впровадження імунних паспортів можлива тільки з початком масової вакцинації. Однак у вівторок, виступаючи в парламенті, вона сказала, що можливість переміщення між муніципалітетами може стати доступною для людей зі сформованим імунітетом. Це питання уряд Литви обговорить після Великодня.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз розглядає можливість запровадження цифрових "зелених" сертифікатів, це може відбутися з 1 червня. Система охоплюватиме три різновиди посвідчень, які підтверджуватимуть вакцинацію, тестування й одужання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-