Брюссельська конференція по Сирії зібрала €5,3 мільярда допомоги

Брюссельська конференція по Сирії зібрала €5,3 мільярда допомоги

Укрінформ
П’ята Брюссельська конференція донорів по Сирії, що відбулася вчора за участю більш ніж 80 держав та міжнародних організацій, змогла зібрати пожертви на врегулювання сирійської кризи на суму у 5,3 мільярда євро.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, що розміщена на сайті Європейської Комісії за підсумками заходу.

«Під час п’ятої Брюссельської конференції «На підтримку майбутнього Сирії та регіону», яка відбулася під подвійними головуванням ЄС та ООН, міжнародна спільнота зібрала пожертви на 5,3 мільярда євро, які будуть використані у 2021 році та у подальший період для Сирії та для сусідніх країн, які приймають велику кількість сирійських біженців. З цієї суми 3,78 мільярда внесків були оголошені від Євросоюзу, з них 1,12 мільярда надійшли від Єврокомісії та ще 2,6 мільярда євро – від країн-членів», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ЄС залишається найбільшим донором для вирішення гуманітарних потреб у Сирії, і за десять років з початку кризи у 2011 році виділив вже 24,9 мільярда євро на гуманітарну допомогу, процеси стабілізації та для розміщення біженців.

«Через десять років після того, як сирійці мирно вийшли на вулиці з вимогою свободи, правосуддя та економічних перспектив, вони так і не отримали відповіді на свої запити, а в країні розпочався хаос. ЄС переконаний, що саме сирійці мають вирішувати майбутнє власної країни, де всі сирійці почуватимуться у безпеці, будуть вільними та матимуть право на гідне життя. Брюссельська конференція підтвердила політичну та фінансову підтримку міжнародної спільноти для сирійців та для сусідніх країн, а також для політичного рішення для цієї кризи», - зауважив з цього приводу Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Читайте також: ЄС виділив додаткові 560 мільйонів євро на гуманітарку для Сирії – Боррель

Як повідомляв Укрінформ, перед початком конференції Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав її учасників зібрати до 10 доларів мільярдів гуманітарної допомоги для сирійських біженців, яка є особливо необхідною в умовах пандемії коронавірусу.

Збройний та політичний конфлікт у Сирії розпочався у березні 2011 року, та у 2012 році переріс у громадянську війну. Режим Башара Асада розгорнув жорстокі репресії проти населення країни. В конфлікт активно втручаються зовнішні сили, зокрема, Туреччина і Росія, при цьому російська авіація проводить системні бомбардування сирійських міст.

Цього року режим Асада планує провести так звані «президентські вибори» в Сирії в період із середини квітня до середини травня. Водночас резолюція РБ ООН 2254 передбачає процес політичного врегулювання в Сирії, в тому числі проведення вільних і справедливих виборів - відповідно до нової конституції під егідою і наглядом Організації Об'єднаних Націй.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-