COVID-вакцини першого покоління за рік можуть стати неефективними — експерти

COVID-вакцини першого покоління за рік можуть стати неефективними — експерти

Укрінформ
На думку вчених та лікарів, вакцини проти коронавірусу першого покоління за рік можуть стати неефективними через появу нових штамів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian із посиланням на проведене People's Vaccine Alliance опитування 77 фахівців із 28 країн. У ньому брали участь вірусологи, епідеміологи, фахівці з інфекційних захворювань з таких наукових установ, як Університет Джонса Гопкінса, Єльський університет, Імперський коледж Лондона, Единбурзький університет. 

Дві третини респондентів вважають, що наявні вакцини залишатимуться ефективними близько року, а близько третини опитаних вважає, що йдеться про дев'ять місяців або менше.

Водночас 88% респондентів вважають, що малі масштаби вакцинації від коронавірусу у низці країн збільшують імовірність виникнення нових різновидів коронавірусу, стійких до вакцин.

Читайте також: В Україні хочуть виробляти COVID-вакцини, фармкомпанії вже ведуть перемовини

«Нові мутації виникають щодня. Іноді вони знаходять нішу, яка підходить їм більше, ніж їхнім попередникам. Ці "везучі" варіанти можуть передаватися ефективніше і потенційно уникати імунної відповіді (людського організму – ред.)», - наголосив доцент епідеміології Єльського університету Грегг Гонсалвес.

За його словами, поки не буде вакцинованй весь світ, «ігрове поле» залишатиметься відкритим для нових штамів коронавірусу, проти яких наявні вакцини будуть уже неефективними.

Читайте також: Прискорення виробництва вакцин: Єврокомісія зібрала представників 300 компаній

Як пише видання, якщо США та Велика Британія забезпечили хоча б однією дозою вакцини понад чверть населення та забезпечили себе поставкою сотень мільйонів доз препарату, такі країни як ПАР і Таїланд вакцинували менше ніж 1% жителів. А у деяких країнах вакцинація досі не розпочалася.

В межах механізму COVAX – глобальної ініціативи із забезпечення рівного доступу до вакцин проти коронавірусу – планується щепити у 2021 році 27% населення країн з низьким рівнем доходів.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, у світі зареєстровано 128 303 612 випадків зараження коронавірусом, зокрема 2 805 880 летальних, одужало 103 515 706 людей. 

Фото: Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-