В Ізраїлі виявили новий штам COVID-19 з мутацією у найважливішому елементі

В Ізраїлі виявили новий штам COVID-19 з мутацією у найважливішому елементі

Укрінформ
Ізраїльські біологи виявили унікальний місцевий штам коронавірусу, який несе несинонімічну мутацію в S-білку - найважливішому елементі «корони».

Як передає Укрінформ, звіт опублікований на порталі препринтів medRxiv.

Співробітники Єврейського університету в Єрусалимі та Міністерства охорони здоров'я Ізраїлю повідомили про виявлення нового штаму коронавірусу SARS-CoV-2, який виник в цій країні восени минулого року і має несинонімічну мутацію. Штам P681H не пов'язаний з більш високими показниками інфікування і був нейтралізований сироватками вакцинованих пацієнтів, уточнили науковці. Однак він унікальний для Ізраїлю.

Читайте також: У Франції виявили «ельзаський» штам коронавірусу

«P681H зустрічався у зразках біорідин пацієнтів приблизно в листопаді 2020 року. Ця мутація, імовірно, прискорює поширення коронавірусу нового типу, але не робить його більш стійким до антитіл і не посилює симптоми», - цитує вчених Naked Science.

Фрагменти геному SARS-CoV-2 c мутацією P681H виявили за допомогою повногеномного секвенування в очисних спорудах у дев'яти місцях по всьому Ізраїлю. Зразки збирали один раз на місяць, з серпня 2020 року по січень 2021-го.

Читайте також: У Чехії виявили раніше невідомий штам COVID-19

Імовірно, P681H посилює передачу вірусу, однак на сьогодні він не вплинув на зростання захворюваності на COVID-19 і частоту госпіталізацій. Біологи відзначають, що наразі турбуватися не варто, проте вони продовжать спостерігати за подальшим поширенням і накопиченням мутацій у геномі цього різновиду.

Фото: Olivier Fitoussi/Flash90

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-