Литва - проти визнання російської COVID-вакцини у паспортах вакцинації ЄС

Литва - проти визнання російської COVID-вакцини у паспортах вакцинації ЄС

Укрінформ
Вільнюс виступає проти включення не санкціонованих регулятором ЄС у сфері лікарських засобів вакцин від коронавірусу, таких як російський Sputnik V, в пропонований Єврокомісією цифровий сертифікат про вакцинацію.

Про це заявив в.о. посла Литви в ЄС Сімонас Шатунас, передає Укрінформ із посиланням на Politico.

«Литва твердо переконана, що лише дозволені Європейським агентством з лікарських засобів вакцини повинні бути частиною цифрового «зеленого» сертифікату», - сказав він.

Шатунас зазначив, що замість того, щоб покладатися на незатверджені препарати від COVID-19, такі як Sputnik V, Європі слід зосередитися на нарощуванні виробництва своїх вакцин, в які вона інвестувала. Наприклад, німецькі фармацевтичні компанії BioNTech і CureVac отримали державні гроші ЄС.

«Визнання тільки вакцин, дозволених EMA, - це спосіб підкреслити довіру до інститутів ЄС, таких як регулятор з лікарських засобів і агентство ЄС з моніторингу захворювань», - додав посол.

За його словами, це буде сигналізувати про підтримку європейської фармацевтичної промисловості.

Читайте також: У Парижі заявили, що російський Sputnik V - засіб пропаганди, а не медпрепарат

Як повідомляв Укрінформ, на початку березня Європейське медичне агентство (ЕМА) розпочало дослідження російської вакцини проти коронавірусу Sputnik V (Gam-COVID-Vac).

Раніше Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала умови для можливої авторизації російської вакцини Sputnik V на ринку ЄС, які включають ретельне дослідження властивостей цього препарату на його ефективність і безпечність, а також за умови допуску європейських фахівців до інспекції місць виробництва вакцини, оцінки стабільності такого виробництва та його відповідності заявленим кількісним та якісним показникам.

Міністр Європи і закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що російська вакцина проти коронавірусу Sputnik V є засобом пропаганди й агресивної дипломатії.

Очікується, що «цифрові зелені сертифікати», які планується запровадити в країнах ЄС для підтвердження факту вакцинації або набуття імунітету проти коронавірусу, будуть запроваджені в ЄС до початку літа. Вони також будуть доступними для громадян третіх країн, які зможуть отримувати їх від країн ЄС, куди планують подорож.

Передбачається, що буде три різновиди таких документів: сертифікат вакцинації, сертифікат тестування та сертифікат одужання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-