Польща скасовує реєстрацію двох суден, залучених до будівництва Nord Stream 2

Польща скасовує реєстрацію двох суден, залучених до будівництва Nord Stream 2

Укрінформ
Варшава скасовує реєстрацію під польським прапором німецьких суден Krebs geo i Krebs jet, залучених до будівництва газопроводу «Північний потік-2», й анулює документи щодо безпечності їх експлуатації.

Про це повідомляють державні органи, зокрема Морське управління у Гдині та міністерство інфраструктури Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

“Директор Морського управління у Гдині інформує, що з огляду на найвищу необхідність і безпеку країни, ці документи (щодо безпечності Krebs geo i Krebs jet – ред.) не продовжуватимуться”,- завляють в управлінні.

Як пояснив заступник міністра інфраструктури Польщі Гжегож Вітковський, ці судна, які працюють на будівництві «Північного потоку-2», належать німецькому судновласнику, але ходять під польським прапором. Власник зареєстрував їх у Польщі і вони вписані до Національного судового реєстру KRS.

Читайте також: Блінкен підтвердив: США запровадять санкції проти компаній у разі добудови Nord Stream 2

“Ми проаналізували усі документи, надані нам службами, які опікуються безпекою нашої країни. Ми розпочали процедуру позбавлення їх реєстрації під польським прапором, аби Польща не мала з цими двома суднами нічого спільного”, - наголосив Вітковський, якого цитує tvn24.

Він пояснив, що жодне судно, яке ходить під польським прапором, не може порушувати економічних інтересів країни.

“Нас не цікавить, що вони возять і що роблять, доти, доки це не загрожує економічним інтересам країни. А ці два судна останнім часом інтенсифікували роботу під час реалізації проєкту «Північний потік-2»”, - наголосив посадовець.

Читайте також: У Польщі розраховують на активніші дії НАТО, ЄС та США у справі «Північного потоку-2»

Вітковський додав, що після 26 березня ці судна не повинні з’являтися в польських водах.

“В іншому разі ми залишаємо за собою право затримувати їх з метою інспекції”, - заявив заступник міністра інфраструктури РП.

Він зауважив, що процедура перевірки цих суден розпочалася в січні. Вітковський підкреслив, що судна з моменту припинення дії документів, що стосуються безпеки, не можуть заходити до портів приписки, хоча ще перебувають ще під польським прапором.

Читайте також: Столтенберг пояснив, чому НАТО не ухвалювало рішень про Nord Stream 2

У міністерстві інфраструктури РП повідомили, що справу позбавлення двох суден польської реєстрації розглядатиме окружний суд у Гданську.

“Ми розраховуємо на допомогу МЗС у доведенні цієї справи до кінця”, - зауважив Вітковський.

Як повідомлялося, "Північний потік-2" з РФ до Німеччини, довжина якого перевищує 1 200 кілометрів, побудований на 94%. Рік тому завдяки американським санкціям будівництво було призупинене, однак російська сторона поновила роботи власними силами за згодою німецької сторони.

Україна виступає проти будівництва цього газопроводу. Його противниками також є США, Польща і країни Балтії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-