День Волі у Білорусі: правозахисники повідомляють про 140 затриманих

День Волі у Білорусі: правозахисники повідомляють про 140 затриманих

Укрінформ
У неофіційне свято Білорусі День свободи по всій країні затримано близько 140 осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Правозахисний центр Вясна.

З наведеної правозахисниками таблиці можна бачити, що лише в столичному Мінську затримано 87 осіб. Також у 18 містах і селищах країни заарештовано близько 50 громадян. Це не лише ті, хто йде вулицею, більшість затримань відбувається у людей вдома разом із обшуками.

За даними порталу TUT.by, затримання активістів відбуваються по всій країні зі світанку. До Мінська була стягнута військова техніка, зокрема водомети.

«Увечері в столиці люди гуляли невеличкими групами на центральних вулицях, автомобілісти досить активно сигналили. Увечері по всій країні продовжилися затримання, але переважно в столиці. До святкування Дня свободи також доєдналися білоруси зарубіжжя», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Силовики стягують до Мінська спецтехніку - готуються до Дня Волі

Як повідомлялося, раніше Литва, Латвія, Естонія на знак солідарності з білоруським народом, який відзначає День волі, на підтримку його демократичних прагнень і у відповідь на репресії білоруського режиму внесли в національні санкційні списки ще 118 представників білоруського режиму.

Колишній кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала білорусів 25 березня, в День Волі, розпочати нову хвилю протестів проти режиму Олександра Лукашенка.

Нагадаємо, у Білорусі з серпня 2020 тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Лукашенка.

Легітимність режиму Лукашенко не було визнано ЄС, США, України та більшістю демократичних країн світу.

Читайте також: Країни Балтії запровадили санкції проти 118 чиновників режиму Лукашенка

Паралельно з акціями протесту проходять мітинги, ходи, організовані чинною владою. Режим застосовує проти демонстрантів жорсткі репресії і масово заарештовує їх.

День волі (Дзень волі), також День Незалежності - білоруське свято, річниця проголошення незалежності першої національної держави, Білоруської Народної Республіки, в 1918 році.

Фото: TYT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-