У Білорусі вже майже 300 політв'язнів - правозахисники

У Білорусі вже майже 300 політв'язнів - правозахисники

Укрінформ
Білоруські правозахисники заявили, що за станом на 24 березня в країні вже 298 осіб були визнані політичними в'язнями. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє правозахисний центр «Весна».

Зазначається, що тільки за вчора політв'язнями були визнані ще десятеро людей, а саме, Володимир Малаховський, Іван Ракіть, Микита Кочур, Андрій Расулов, Сергій Бекаревич, Віктор Шмигельський, Ілля Патрушев, Андрій Шевчук, Владислав Устин і Вадим Лукович.

Вони потрапили в список у зв'язку з винесенням судами ряду вироків у кримінальних справах, пов'язаних з обвинуваченням «у застосуванні насильства стосовно співробітників міліції, опором з використанням насильства співробітнику МВС, іншим посадовим особам, які виконують посадові обов'язки».

Читайте також: У Білорусі затримали голову Об’єднання поляків, Варшава висловила протест

У ряді випадків судові засідання були проведені в закритому режимі: на них не допускалися представники громадськості, правозахисники та представники ЗМІ. Причому рішення суду про проведення закритих засідань не були обумовлені необхідністю захисту державної таємниці або інформації особистого характеру учасників процесу, небажаної до публічного розповсюдження.

«Всі ці обставини дають підстави стверджувати, що переслідування вказаних осіб носить політично вмотивований характер, а самі особи є політичними в'язнями», - заявляють правозахисники.

Читайте також: Спланована акція: посол Кизим прокоментував антиукраїнський мітинг у Мінську

Як повідомлялося, в Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії і масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, України та більшістю демократичних країн світу.

Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-