Блінкен підтвердив: США запровадять санкції проти компаній у разі добудови Nord Stream 2

Блінкен підтвердив: США запровадять санкції проти компаній у разі добудови Nord Stream 2

Укрінформ
Держсекретар Ентоні Блінкен підтвердив у середу, що США мають сталу позицію щодо шкідливості проєкту "Північний потік-2" для регіональної безпеки та для енергетичної безпеки самої Європи.

Він також наголосив, що фірми та установи, залучені до добудови або до сертифікації цього газогону, ризикують потрапити під санкції США. Про це Блінкен заявив у середу в Брюсселі під час брифінгу для преси за підсумками участі в зустрічі міністрів закордонних справ НАТО та обміну думками з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей газогін розділяє Європу, він піддає Україну і центральну Європу ризику російських маніпуляцій та вторгнення, він іде проти заявлених самою Європою цілей з енергетичної безпеки. Тож ми продовжуватимемо моніторинг дій із завершення або сертифікації трубопроводу. Якщо такі дії матимуть місце, ми будемо приймати рішення про правомірність санкцій. Для мене було корисним обговорити це з міністром закордонних справ Маасом. Щоб чітко донести нашу позицію, і щоб не було жодних різночитань щодо цього, що точно ми робимо», - сказав Блінкен, відповідаючи на запитання журналістів.

Читайте також: Столтенберг пояснив, чому НАТО не ухвалювало рішень про Nord Stream 2

При цьому він наголосив, що Німеччина є одним із найближчих союзників США. Незважаючи на те, що сторони мають реальні неузгодження навколо «Північного потоку–2», вони тримають цю позицію окремо, коли разом вирішують проблему за проблемою, що викликають занепокоєння у громадян обох країн.

«Я мав розмови з Гайко Маасом та німецькими колегами про порядок денний, який ми маємо разом, як партнери (на двосторонньому рівні – ред.), в рамках НАТО, в ЄС і в ООН. Але також є правдою, що Президент Байден був дуже чітким, і вже тривалий час, у своїх поглядах, що «Північний потік-2» є поганою ідеєю. Я нагадав про це безпосередньо міністру закордонних справ Маасу, і чітко зазначив також, що фірми, які залучені до будівництва цього трубопроводу, ризикують потрапити під санкції США», - сказав Блінкен.

Читайте також: Віцепрезидент Єврокомісії: «Північний потік-2» не потрібен енергетиці ЄС

Як повідомлялося, США мають чітку позицію щодо політичної природи проєкту «Північний потік – 2», та в січні цього року запровадили санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводу. Внаслідок загрози подібних штрафних заходів чимало європейських компаній уже вийшли з проєкту, який є готовим більш ніж на 90%. Німецький уряд продовжує підтримувати цей проєкт, а російська сторона докладає зусиль, щоб завершити його своїми силами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-