У Білорусі затримали голову Об’єднання поляків, Варшава висловила протест

У Білорусі затримали голову Об’єднання поляків, Варшава висловила протест

Укрінформ
МЗС Польщі висловило протест Білорусі з приводу затримання міліцією у Гродно діячки Об’єднання поляків у Білорусі (ОПБ) Анжеліки Борис і викликало на розмову тимчасово повіреного у справах РБ у Варшаві.

Про це йдеться в офіційній заяві польського зовнішньополітичного відомства, передає кореспондент Укрінформу.

“МЗС висловлює протест з приводу затримання білоруськими службами голови Об’єднання поляків у Білорусі Анжеліки Борис. Увечері до МЗС був викликаний тимчасово повірений у справах Білорусі. Представник білоруської дипломатії отримав чіткий сигнал, що діяльність білоруської влади суперечить міжнародним зобов’язанням Білорусі, що стосуються захисту національних меншин і двостороннім польсько-білоруським зобов’язанням у питаннях захисту польської національної меншини”, - йдеться у повідомленні МЗС Польщі.

Читайте також: Тихановська закликала білорусів взяти майбутнє країни у свої руки

Як зазначається, діяльність ОПБ зосереджується на підтримці польської культури, традицій, польської освіти і навчання польською мовою. Відтак, як зауважують у польському МЗС, арешт Борис, яку кілька днів тому було переобрано на посаду голови ОПБ, тотожний переслідуванню всього польського і завдає удар не лише по нормальних відносинах з Польщею, але також шкодить білоруській традиції багатокультурності.

МЗС Польщі закликало білоруську владу якомога швидше звільнити голову ОПБ.

Міліція у Гродно у вівторок затримала Борис за нібито порушення заборони на організацію масових зустрічей. Зокрема, їй закидають нелегальну організацію польською меншиною ярмарку, який відбувся 7 березня. За це їй загрожує штраф або 15 діб арешту. Суд у її справі має відбутися упродовж трьох днів, до цього часу вона залишатиметься в арешті.

Читайте також: Прихильники Лукашенка пікетували посольства США та України в Мінську – ЗМІ

Борис вже відвідав у поліцейському відділку польський консул.

ОПБ з 2005 року не визнається владою Білорусі, але організація не припиняє свою діяльність. Борис була головою цієї організації упродовж 2005-2010 років, а також з 2016 року. В суботу, 20 березня, її було переобрано на черговий п’ятирічний термін.

Відносини між Польщею та Білоруссю різко погіршилися після того, як Варшава не визнала результатів президентських виборів у серпні минулого року і підтримала громадянське суспільство і суспільні перетворення в РБ. Режим Олександра Лукашенка звинувачує польську владу у намаганні дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в РБ, підтримці і координації протестних рухів в Білорусі.

Читайте також: У Мінську затримали лідера опозиційної партії «Грамада»

Упродовж останнього місяця Білорусь оголосила персонами non grata трьох польських дипломатів, Варшава відповіла на це дзеркальними кроками.

Фото: Znadniemna.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-