У Парижі судять вандалів, які під час протестів пошкодили Тріумфальну арку

У Парижі судять вандалів, які під час протестів пошкодили Тріумфальну арку

Укрінформ
У Парижі розпочався судовий процес проти десятьох осіб, яких обвинувачують у протиправному проникненні, пошкодженні та розграбуванні Тріумфальної арки.

Про це повідомляє Franceinfo, передає кореспондент Укрінформу.

Йдеться про події 1 грудня 2018 року, коли у Парижі та інших містах Франції пройшла третя хвиля масових акцій протестів «жовтих жилетів». Того дня від рук вандалів особливо постраждала Тріумфальна арка: були зіпсовані предмети усередині монумента, також художні елементи оздоблення іззовні.

Правоохоронці тоді затримали понад 400 агресивно налаштованих людей поблизу Тріумфальної арки. Але до етапу судового слідства доведено справи щодо десятьох осіб віком від 20 до 30 років. Утім, як зазначається, тих, хто провокував чи планував напад на монумент, серед підсудних немає.

Читайте також: Протести "жовтих жилетів" і доктрина Макрона про безпеку ЄС. Повний розбір

Центр національних пам’ятників, який виступає цивільним позивачем, оцінив завдані вандалами збитки у 1,2 млн євро.

Як повідомлялося, восени 2018 року у Франції почалися масові протестні акції руху «жовтих жилетів». Активісти виступали проти економічної та соціальної політики уряду та особисто президента Еммануеля Макрона, вимагаючи його відставки. З початком пандемії COVID-19 «жовті жилети» припинили масові демонстрації, але продовжують у деяких містах несанкціоновані акції, формально дотримуючись при цьому санітарних норм.

Читайте також: У Франції "жовті жилети" вирішили поновити акції попри карантин

Тріумфальна арка, розташована на площі Шарля де Голля, є одним з найвідоміших паризьких монументів та одним із міських символів. Пам'ятник побудований у 1806—1836 рр. за розпорядженням Наполеона в пам'ять про його воєнні перемоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-