Президент Євроради перед самітом поговорив із Путіним

Президент Євроради перед самітом поговорив із Путіним

Укрінформ
Президент Європейської Ради Шарль Мішель перед дискусією щодо подальших відносин між ЄС і Росією наприкінці поточного тижня, провів у понеділок телефонну розмову з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у понеділок на сайті Європейської Ради.

«З огляду на зустріч Європейської Ради 25 та 26 березня телефонна розмова між президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем та президентом Російської Федерації Володимиром Путіним мала місце 22 березня 2021 року. Президенти обговорили відносини між ЄС і Росією. Президент Мішель висловив думку, що зв’язки між ЄС і Росією перебувають на низькому рівні, та підтвердив підхід ЄС, оснований на п’яти керівних принципах, що ґрунтуються на ключових цінностях ЄС», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, сторони наразі зберігають розбіжності у багатьох сферах. З точки зору ЄС, взаємини між ЄС і Росією можуть рухатися в іншому напрямку лише за умови суттєвого прогресу в таких питаннях, як імплементація Мінських домовленостей, зупинення гібридних та кібернетичних атак проти країн-членів ЄС, поваги до прав людини тощо.

«У цьому контексті й була обговорена справа Олексія Навального. Шарль Мішель підтвердив заклик ЄС до російської влади звільнити пана Навального та провести прозоре розслідування проти тих, хто скоїв замах на його життя. Лідери також обмінялися поглядами щодо пандемії COVID-19, вакцин, регіональних та глобальних проблем», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, під час зустрічі Європейської Ради 25-26 березня лідери європейських країн мають намір провести стратегічну дискусію щодо подальших відносин між ЄС і Росією.

В рамках підготовки до такої дискусії Високий представник ЄС Жозеп Боррель 4-6 лютого здійснив візит до Москви, щоб обговорити з російською стороною стан двосторонніх відносин та проблемні питання, зокрема щодо арешту та замаху на життя Олексія Навального, жорстокого придушення протестів. Під час візиту європейський дипломат зіткнувся з обструкцією та провокаціями з боку приймаючої сторони.

П’ять керівних принципів відносин між ЄС і Росією були погоджені лідерами країн ЄС у 2016 році. Першим з них є повна імплементація Мінських угод. Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами ЄС на Сході, підвищення стійкості ЄС у сферах енергетики та кіберпростору, продовження взаємодії з РФ за обраними напрямками взаємного інтересу, підтримка з боку ЄС громадянського суспільства в Росії тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-