ЄС будує відносини з Росією на основі п’яти керівних принципів – Боррель

ЄС будує відносини з Росією на основі п’яти керівних принципів – Боррель

Укрінформ
Європейський Союз і далі будуватиме відносини з Росією на основі раніше визначених п’яти головних принципів, імплементація яких залишається ключовим фактором для подальших відносин між Російською Федерацією і ЄС.

Про це сьогодні в Брюсселі під час пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми мали коротку дискусію стосовно Росії. Міністри підтвердили, що п’ять керівних принципів залишаються чинними у наших відносинах з Росією, будуть визначати або стримувати такі відносини, залежно від ситуації. Є очевидним, що Росія зайняла конфронтаційну позицію стосовно Європейського Союзу. Зростає (кількість) порушень російською владою прав людини та міжнародних законів як на території Росії, наприклад, у Чечні, за що ми сьогодні запровадили санкції, так і за межами Росії», - сказав Високий представник ЄС.

Він зауважив, що російська влада продемонструвала небажання до взаємодії з Євросоюзом у питаннях дотримання прав людини. За словами Борреля, Росія сповзає до перетворення на тоталітарну державу і продовжує віддалятися від Європи. ЄС має зробити з цього належні висновки, тож ця дискусія буде продовжена вже наприкінці поточного тижня на рівні глав держав та урядів країн-членів під час зустрічі у форматі Європейської Ради.

Читайте також: НАТО вважає Путіна відповідальним за дії російської влади – Столтенберг

Боррель повідомив, що міністри сьогодні під час зустрічі прийняли важливі рішення щодо просування та захисту прав людини по всьому світу. Із використанням Глобального механізму санкцій ЄС за серйозні порушення прав людини Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи проти осіб та установ шести країн.

«За два тижні після того, як ми ухвалили санкції , що були пов’язані із справою Навального, ми здійснили рішучі кроки проти тих, хто відповідає за серйозні порушення прав людини в шести країнах. Санкції, які Рада ЄС ухвалила сьогодні, стосуються 11 осіб та 4 установ з Китаю, Північної Кореї, Лівії, Південного Судану, Еритреї та Росії», - поінформував Високий представник ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили пропозиції Ради міністрів ЄС щодо запровадження п’яти головних принципів у взаєминах між ЄС і Російською Федерацією.

Перший з них стосується повної імплементації Мінських угод, яка є передумовою будь-яких зрушень у взаєминах між Євросоюзом і Росією. Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами на Сході, зокрема, у Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, та у боротьбі з тероризмом; і, нарешті, підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-