НАТО уважно слідкує за розслідуванням щодо російських шпигунів у Болгарії – Столтенберг

НАТО уважно слідкує за розслідуванням щодо російських шпигунів у Болгарії – Столтенберг

Укрінформ
Північноатлантичний Альянс вживає послідовні та цілеспрямовані кроки, щоб забезпечити захист конфіденційної або таємної інформації від ворожих впливів, і уважно слідкує за розслідуванням щодо шпигунської діяльності Росії в Болгарії.

Про це у Брюсселі під час пресконференції напередодні зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, що розпочнеться у вівторок, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми, безумовно, уважно слідкуємо за розслідуванням, що відбувається в Болгарії навколо ймовірного шпигунства з боку Росії. НАТО завжди приділяє дуже велику увагу захисту конфіденційних документів та інформації. Ми повністю підтримуємо дії Болгарії для зупинення недружніх дій Росії на території країни. На зустрічі міністрів закордонних справ, яка розпочнеться завтра, також обговоримо наші відносини з Росією. Ми проведемо це обговорення з Фінляндією, Швецією і за участю Високого представника ЄС. Це демонструє, що ми уважно слідкуємо за ситуацією і за цим випадком», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Болгарія висилає двох російських дипломатів через шпигунський скандал

Відповідаючи на додаткові запитання преси щодо подібної ситуації із витоком конфіденційної інформації з силових інституцій Чорногорії, Столтенберг зауважив, що правила збереження конфіденційної інформації однаково поширюються на всіх союзників, при цьому окрема увага приділяється контролю за їх дотриманням у нових країнах Альянсу.

«Я не коментуватиму питання, що стосуються (компетенції) розвідки. Але хочу сказати: ми дуже зосереджені на захисті конфіденційної інформації або таємних документів, ми постійно працюємо з усіма союзниками, щоб переконатися у дотриманні всіх відповідних процедур. Ми також маємо процес перевірок, який застосовується у всіх країнах-союзницях, особливо – у нових членах. Тож персонал, який має доступ до конфіденційної або до таємної інформації НАТО – ці люди перевіряються належним чином», - додав Столтенберг.

Читайте також: Мішенню спецслужб РФ є все населення світу за її межами – розвідка Естонії

Як повідомляв Укрінформ, кілька днів тому болгарські правоохоронці затримали кількох людей, яких підозрюють у шпигунстві на користь Росії. Спецоперація відбулася у Софії, при цьому затримані не є росіянами. Серед них виявлені болгарські державні службовці, які мають доступ до секретної інформації.

За минулі півтора року Болгарія видворила вже шістьох російських шпигунів, котрі використовували дипломатичну службу як прикриття для своєї діяльності проти країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-