У Нідерландах на парламентських виборах перемагає партія чинного прем'єра

У Нідерландах на парламентських виборах перемагає партія чинного прем'єра

Опитування
Укрінформ
У Нідерландах о 21:00 за місцевим часом екзит-пол оприлюднив перші дані голосування, згідно з якими фаворитом на перегонах виступає Народна партія за свободу і демократію (VVD), яку очолює чинний прем'єр-міністр Марк Рютте.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Таким чином партія отримує 35 зі 150 місць в парламенті, що на 2 більше, ніж на попередніх парламентських перегонах.

Друге місце посідає партія D66 (прогресивні демократи), яка може розраховувати на 27 місць. До речі, D66 під час нідерландського референдуму 2016 року щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС чітко і від початку висловлювала свою позицію “за” Україну.

Читайте також: У Нідерландах стартували вибори в парламент

За результатами екзит-полу, ультраправа Партія свободи (PVV) на чолі з Гіртом Вілдерсом отримує 17 місць, що на 3 місця менше, ніж чотири роки тому.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах голосування на парламентських виборах проходило з дотриманням запроваджених через коронавірус обмежень.

В основний день голосування - 17 березня на дільницях дотримувалися обов’язкової дистанції 1,5 метра, багато людей було у масках.

Загалом по всій країні було відкрито близько 9 200 виборчих дільниць.

Читайте також: У Нідерландах у дату псевдореферендуму в Криму показали український фільм «Вибір»

Голосування на парламентських виборах почалося 15 березня. Нідерландці мають обрати 150 депутатів нижньої палати. Згідно з даними центрального бюро статистики, участь у виборах мають право взяти 13,2 млн. осіб.

Зазвичай голосування на виборах триває один день, але через коронавірус додали два додаткові - 15 та 16 березня. Вони в першу чергу для людей з груп ризику. У разі хвороби можна було доручити заповнення бюлетеня довіреній особі. Також люди похилого віку мали право голосувати поштою.

Після підрахунку голосів розпочнеться процес формування наступної правлячої коаліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-