США пригрозили санкціями через нову резолюцію Китаю щодо Гонконгу

США пригрозили санкціями через нову резолюцію Китаю щодо Гонконгу

Укрінформ
Державний секретар США Ентоні Блінкен у середу заявив, що Всекитайські збори народних представників (ВЗНП) в односторонньому порядку підірвали виборчу систему Гонконгу, надавши пропекінському комітету право призначати своїх законодавців в управлінні містом.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві політика на сайті Державного департаменту США.

«Публікація сьогоднішнього поновлення до Акту про автономію Гонконгу підкреслює нашу глибоку стурбованість рішенням Всекитайських зборів народних представників 11 березня в односторонньому порядку підірвати виборчу систему Гонконгу», - сказав Блінкен, який нині знаходиться з візитом в Японії та Південній Кореї.

Він додав, що нова резолюція Китаю стосовно Гонконгу «ще більше підриває високу ступінь автономії, обіцяну людям у Гонконзі, і позбавляє гонконгців права голосу в їх власному управлінні».

Читайте також: У Гонконгу десятки активістів судитимуть за суперечливим законом про нацбезпеку

За словами держсекретаря США, в оновленому звіті Держдепу вказані ще 24 китайських і гонконгських чиновників, «дії яких знизили високу ступінь автономії Гонконгу». До фізичних осіб будуть застосовані санкції.

Як повідомлялося, ВЗНП на своїй щорічної сесії минулого тижня схвалив резолюцію про реформу виборчої системи в Гонконзі, фактично залишивши цей регіон без вільних виборів. Пекін шляхом посилення повноважень спеціальної електоральної комісії зможе провести в управління автономії своїх кандидатів і вести наступ на опозицію. За документ проголосували 2895 делегатів-парламентаріїв, один утримався. Він стане законом найближчими місяцями.

Колишня британська колонія, Гонконг, повернулася до складу Китаю 1 липня 1997 з умовою, що протягом 50 років там зберігатиметься капіталістичний лад і принцип «Гонконгом керують гонконгці». Материковий Китай останнім часом все більше наступає на демократичні права на цій території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-