Бельгія не зупинятиме вакцинацію з використанням AstraZeneca

Бельгія не зупинятиме вакцинацію з використанням AstraZeneca

Укрінформ
Бельгія не зупинятиме вакцинацію з використанням вакцини AstraZeneca через припущення щодо такого побічного ефекту, як згущення крові.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на бельгійське видання VRT, пропозиції щодо зупинки вакцинації Федеральний міністр охорони здоров’я країни назвав «безвідповідальними».

«Федеральний міністр здоров’я Франк Ванденброке заявив, що вважає невиправданим та безвідповідальним для Бельгії зупиняти вакцинацію з використанням вакцини AstraZeneca. Саме так він прокоментував рішення кількох європейських країн, включаючи Францію, Нідерланди та Німеччину призупинити використання вакцини у національних програмах вакцинації», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики - Європейське медагентство

Як зазначає видання, Бельгія прийматиме рішення лише на основі наукових висновків Європейського агентства з медикаментів (ЕМА) щодо того, чи пов’язане застосування цієї вакцини з випадками тромбозу, які трапляються у людей і без вакцин. Наразі ЕМА проводить ретельне дослідження виявлених випадків тромбозу та їх природи.

«Ці випадки мають бути досліджені, але зупиняти вакцинацію було б насправді безвідповідальним. Ми бачили, що сьогодні люди приходили у центри вакцинації у великій кількості, тому що вони хочуть отримати захист, і вони праві. Наше послання – йдіть на вакцинацію», - наголосив Ванденброке.

За його словами, набагато більше тривоги викликає та обставина, що в країні триває зростання показників захворюваності на коронавірус, внаслідок чого середня кількість нових захворювань на COVID-19 після нещодавнього зниження знову підскочила до середнього показника у 2800 випадків на день.

Читайте також: Греція й Румунія продовжать вакцинацію AstraZeneca

За повідомленням цього ж видання, провідний вірусолог країни Стівен Ван Гухт припустив, що, з урахуванням поточної динаміки, середній рівень нових випадків інфекції може перевищити 3000 на день вже до кінця цього тижня. При цьому зростають й інші показники, зокрема, рівень госпіталізації. Наразі в бельгійських лікарнях перебуває більше 2000 пацієнтів з коронавірусом, і більше 500 з них - у реанімаціях. Між тим, максимальне число зайнятих койко-місць у відділеннях інтенсивної терапії в Бельгії не має перевищувати 1000, щоб забезпечити якісний догляд за хворими.

За повідомленням іншого бельгійського видання, The Brussels Times, Федеральне агентство з медичних препаратів Бельгії заперечило прямий зв'язок між щепленнями вакциною AstraZeneca та випадками тромбозу у людей, що прийняли вакцину.

«Відповідно до думки агентства, кілька тисяч людей в ЄС страждають від тромбозів з різних причин кожного року, що означає, що інциденти, пов’язані з тромбозним ефектом у людей, що пройшли вакцинацію, не перевищують середніх показників серед усього населення», - йдеться у виданні.

Читайте також: Швеція призупиняє щеплення вакциною AstraZeneca

Як повідомлялося, за даними Worldometer, станом на сьогодні у світі від початку пандемії зафіксовано 120 773 904 випадки коронавірусу, зокрема 2 672 204 летальні, 97 418 471 особа одужала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-