Єврокомісія відповіла на заклик розібратися з розподілом COVID-вакцин

Єврокомісія відповіла на заклик розібратися з розподілом COVID-вакцин

Заява
Укрінформ
Єврокомісія вважає розподіл вакцин проти COVID-19 пропорційно кількості населення окремих держав ЄС найсправедливішим принципом.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на DW, відповідну заяву оприлюднила Єврокомісія.

"Це рішення, яке комісія запропонувала для всіх угод про попередню закупівлю (вакцин - ред.). Це - справедливе рішення, оскільки вірус вражає однаково скрізь, у всіх частинах ЄС", - йдеться в документі.

Як зазначається, так Єврокомісія зреагувала на закиди кількох країн ЄС, які висловили невдоволення розподілом вакцин.

У ЄК стверджують, що розподіл вакцин за угодами про попередню закупівлю "здійснюється в ході прозорого процесу". При цьому зауважується, що країни ЄС "вирішили відійти від пропозиції комісії, додавши гнучкості, яка дозволяє погоджувати інший розподіл доз з урахуванням епідеміологічної ситуації та потреб у вакцинації кожної країни".

Читайте також: Єврокомісія до кінця червня продовжила авторизацію експорту COVID-вакцин

Відповідно до такої системи, якщо держава вирішує не вибирати належну їй за пропорційним розподілом квоту, дози перерозподіляються між іншими зацікавленими країнами, вказується у заяві. Це призвело до зміни пропорційного розподілу, запропонованого ЄК за всіма шістьма угодами про попередню закупівлю вакцин.

У зв'язку з цим у Єврокомісії наголошують: якщо держави-члени захочуть повернутися до пропорційної основи, вони мають досягнути відповідної домовленості.

Читайте також: У ЄС домовилися про додаткову поставку вакцини BioNTech/Pfizer

Як повідомлялося, Австрія, Словенія, Чехія, Латвія і Болгарія закликали Брюссель до переговорів про розподіл вакцин від коронавірусу між країнами Європейського Союзу. 

Лідери цих п'яти країн написали спільний лист президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн і президенту Європейської ради Шарлю Мішелю.

У листі стверджується: якщо система розподілу вакцин збережеться, вона продовжить посилювати величезні відмінності між державами ЄС.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-