У Словаччині очільник МОЗ пішов у відставку через скандал навколо російської вакцини

У Словаччині очільник МОЗ пішов у відставку через скандал навколо російської вакцини

Укрінформ
Голова уряду Словаччини Ігор Матович оголосив про відставку очільника МОЗ країни Марека Крайчі, причиною якої став скандал навколо закупівлі російської вакцини від коронавірусу "Sputnik V".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Відставку Марека Крайчі, який належить до партії "Звичайні люди" прем'єр-міністра Словаччини Ігоря Матовича, вимагали дві партії з чотирьох у правлячій коаліції у Словаччини.

Матович назвав відставку однопартійця "болючим", але правильним рішенням, оскільки це запобігло "краху уряду та позачерговим виборам". Хто замінить Крайчі на посаді наразі не зрозуміло.

Читайте також: Словаччина на тлі COVID-пандемії запроваджує комендантську годину

Політична криза у Словаччині почалася минулого тижня з таємної угоди щодо закупівлі російської вакцини від коронавірусу "Sputnik V", організованою Матовичем, попри незгоду партнерів по коаліції.

Зокрема, партія з правлячої коаліції - "Свобода та солідарність" заявила, що ця угода викликає сумнів у чіткій прозахідній орієнтації країни. Партія об'єднала зусилля з іншим партнером по коаліції, партією "За народ", вимагаючи перезавантаження уряду. На думку представників партії "За народ", будь-яка вакцина, для її використання в країні, потребує схвалення від регулятора лікарських засобів ЄС, чого не сталося у випадку з російським засобом "Sputnik V".

Читайте також: Прем'єр Словаччини вибачився перед Україною за невдалий жарт про Закарпаття

Як повідомлялося, російську вакцину від коронавірусу "Sputnik V" розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Гамалеї. Препарат був схвалений Міністерством охорони здоров'я РФ 11 серпня 2020 року попри те, що третя фаза його випробувань не проводилася.

Світові експерти висловили сумнів у дієвості цієї вакцини.

Європейське агентство з лікарських засобів не схвалило використання "Sputnik V" на території ЄС, заявку щодо чого російська сторона подала лише нещодавно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-